Kistebæring – hvem har ansvaret?

Kistebæring – hvem har ansvaret?

Kistebæring – Hvem skal flytte 125 kilo tung kiste?

Vi har spurgt Kathrine Arenstorff fra Miljøhuset om håndtering af kister.

Hvem skal håndtere kisterne?

– Kisterne er de pårørendes ejendom – derfor skal de som hovedregel også sørge for håndteringen af dem.

Det gør bedemanden så for dem – enten sætter han den selv af i kapellet eller direkte i kirken lige før handlingen.

Katafalk i Løgumkloster
Kistebæring. Katafalk i Løgumkloster

Står den i kapellet er det kirkebetjeningens opgave at flytte den op i kirken. Men også det kan menighedsrådet bede de pårørende om at ordne. F.eks. at de selv låner en katafalk og/eller bærer den på plads.

– Når kisten skal ud af kirken igen, så er det igen de pårørendes opgave. Ind i mellem giver kirketjenere og præster en hånd med. Det holder ikke i forhold til arbejdsmiljøet. Præsten er ansat under provsten og her gælder arbejdsmiljøloven også. Præcis som for kirketjeneren ansat under menighedsrådet.

Ny vejledning til håndtering af kister

Hvad siger Arbejdstilsynet?

– Arbejdstilsynet udsteder det ene påbud efter det andet, fordi der løftes, slæbes og flyttes alt for meget på kister rundt om i landet.

Arbejdstilsynet siger også, at de ikke vil blande sig, når de pårørende bærer – men at de vil gribe ind, hvis de ansatte bærer eller medvirker i en bæring.

Kistebæring er tungt

Hvorfor er det et problem med kistebæring?

– Det er meget risikofyldt at håndtere en kiste manuelt.

En standardkiste vejer cirka 40 kilo og med en mand i ryger vi op over 125 kilo. Her er vi inde i belastninger af kroppen, der overstiger det tilladte.

Hvordan kan menighedsråd sikre arbejdsgangen?

Forbundet af kirke- og kirkegårdsansatte

– Kravet i dag er brug af tekniske hjælpemidler, der effektivt forebygger de ansattes nedslidninger. Kisten skal nemt kunne flyttes rundt, når der er brug for det. FAKK

Katafalken skal let kunne køres gennem kirkegården til kirken. Det stiller store krav til belægnings jævnhed, fladt terræn, gode store hjul osv.

– På Kirkeforum fagmessen så vi, at blandt andet Spangkilde Tekniks katafalker. Miljøhuset var imponeret ved demonstrationen: Det er muligt at få en rigtig god katafalk til en fornuftig pris.

  • En model kunne løftes op så den passer i højde med bedemandens bil, hylderne i kapellet osv.
  • En model kunne løfte så højt op, at kisten kan skubbes ind på den øverste hylde eller hæve højt i et kølerum.
  • En model kan fjernbetjenes, dreje og klare stigning i terræn. Store tunge kister kan via fjernbetjening køres ud af kirken, hvis man vil det eller når følget ikke kan håndtere kisten.
  • Alle modeller var monteret med ruller og store kraftige gummihjul.

Spangkilde er Kirkepartner

Erfaringer fra kirkegården i Stege

Tommy Paasch fra Stege kirkegård vil gerne dele sine erfaringer.

– Igennem flere år har vi haft problemer med intern transport og især løft af kister i kirkegården kapel. Vi har haft besøg af Arbejdstilsynet som har henstillet til at vi fik løst problemet med skub/træk og løft af kister.

Vi håndterer ca. 80 – 90 kister om året da næsten alle begravelser og bisættelser foregår fra kirkegårdens begravelseskapel og ikke fra kirken.

Efter en snak på kryds og tværs, og en klar forestilling om, hvordan vores kistevogn skulle være, kunne Spangkilde levere en sådan model.

– Stege Begravelsesforretning v/ Susanne Christensen kom med sin rustvogn og en kiste så vi kunne afprøve vognene og hun var også meget imponeret og så frem til at bruge det nye hjælpemiddel. Vi havde ikke nogen indvendinger og kistevognene opfylder alle vores behov til håndtering af kister og virkede over alt forventning.

Al håndtering af kisten kan klares af kun en mand. Vi kan kun rose Spangkilde Teknik for de færdige kistevogne.

Tommy Paasch er Kirkegårdsleder ved Stege Kirkegård på Møn.

Miljøhuset og kirkens arbejdsmiljø

Miljøhuset har siden 1990 fokuseret på folkekirkens arbejdsmiljø og især håndtering af kister.

Miljøhuset har hjulpet kirker og kirkegårde over hele landet med at få styr på arbejdsmiljøet

gennem APV (arbejdspladsvurderinger).

Læs om løsning på problemet – pladsmangel på kapeller – med kistevogn fra Balles innovation

Mange kirker og kapeller har i dag problemer med opbevaring af kister. Ofte er der kun plads til 2-3 kister i kølerummet, hvilket gør bedemændene må køre forgæves. Grunden til pladsmanglen i kirker/kapeller skyldes, at mange kølerum er opbygget i gamle bygninger, hvor der er ikke taget hensyn til håndteringen af kisterne under opførelsen. Læs mere om kistevogn fra Balles innovation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: