Oplad elbil ved kirken

Oplad elbil ved kirken

Oplad elbil ved kirken på Fyn og ved Haderslev stift.

På parkeringspladsen ved Mesinge kirke er der opstillet en ladestander, hvor du kan lade din bil op medens du lader op i kirken. Eller du kan handle hos Min Købmand og spise i Kirkeladen og samtidigt få el på din bil.

Oplad elbil ved kirken juleaften 2024

Når klokkerne kimer juleaften i 2024, så kan du oplade din elbil på kirkens P-plads, mens du hører juleevangeliet. Og sådan vil det være ved mange kirker på Fyn.

Ladestandere på vej ved fynske kirker

Oplad elbil ved Mesinge kirke

De fynske kirker har i gangsat et arbejde med at få ladestandere ved kirker på kirkens P-plads. På Fyn er alle ti provstier i fuld gang med at finde ud af, hvor ladestanderne skal stå.

Det er et direktiv fra EU, der kommer med denne målsætning. Den 1. januar 2025 skal alle kirker, der har en p-plads med flere end 20 p-pladser have mindst én ladestander.


Webinar om ladestandere

Rambøll finder frem til placering for ladestandere

Peter Lind, provst i Middelfart Provsti, er tovholder på projektet. Han fortæller, at de fynske provstier har indgået et samarbejde med Rambøll. Virksomheden skal bearbejde oplysninger om sognenes parkeringsforhold, og finde de rette ladestandere.

“Vi er nødt til at trække på viden udefra for at finde frem til de ladestandere, der skal stilIes op. I første omgang sender vi alle de nødvendige informationer til Rambøll. F.eks. adresser på alle kirker og sognehuse i de 234 sogne på Fyn. Rambøll ser herefter på hvilke kirker og sognehuse, der er omfattet af reglen Og kommer med forslag til, hvordan det kan løses,”

siger Peter Lind.

Nationalmuseet og fredningsmyndigheder skal høres

Han håber, at rapporten med oplysninger om, hvor ladestanderne skal placeres, kan være klar i løbet af foråret. Herefter kan provstierne sende udbudsmateriale ud.

Oplad elbil ved Roskilde Domkirke. 4 ladestandere optaget. Elbiler holder i kø ved Himmelske Dage 2022

Men han er også bevidst om, at det kan tage lidt længere tid. For såvel Nationalmuseet, kongelig bygningsinspektør som fredningsmyndigheder skal involveres i forhold til den rette placering.

“Sådan er systemet, og det er ganske udmærket, for jeg kan også sagtens forestille mig en stander, der ikke ser særlig pæn ud op mod en middelalderkirke,” siger Peter Lind.

Det er endnu ikke afklaret hvem, der skal betale, når det kommer til selve etableringen af ladestanderne. Men Peter Lind har fået mange positive tilbagemeldinger fra menighedsråd. De synes, det er en god ide med ladestandere på kirkens p-plads. Det kan sikre, at kirken kan yde sit bidrag til den grønne omstilling.

Oplad elbil ved kirken Clever
Oplad elbil ved kirken på landet og ikke kun i storbyer

Oplad elbil i mindre lokalsamfund

Man vil også samarbejde med kommuner om elbil opladning i mindre sogne.

“Vi skal i første omgang sørge for, at vi opfylder de nye krav, men vi kommer helt sikkert også i situationer, hvor det er hensigtsmæssigt, at kirken stiller en ladestander op i et mindre sogn. Vi vil gerne være med til at støtte den grønne omstilling, og vi kan lige så godt arbejde sammen med kommunerne og finde frem til, at det vil være en fornuftig løsning for alle parter, at vi i et lokalsamfund stiller en ladestander op ved kirken. Kirken er som regel meget synlig og nem at finde.”

Gengivet efter artikel på Fyens Stifts hjemmeside af Anette Jorsal

Oplad elbil ved Haderslev stift

Nu kan du oplade din elbil, når du er til møde i Haderslev stift.

Ladestanderne er offentligt tilgængelige.

Haderslev Stift har opsat 4 ladestandere på parkeringspladsen ved Ribe Landevej nr. 35 i Haderslev.

Ladestanderne er offentligt tilgængelige og kan benyttes af både gæster, medarbejdere og beboere og besøgende. Ladestanderne drives af Clever, men er tilgængelige for enhver uanset om man har abonnement hos Clever eller ej. 

Kritik af kravet om ladestandere


Kirke.dk skriver i marts 2023 Oppositionspartier vil fritage kirker fra omstridt klimakrav

Det sker på baggrund af kritik fra nogle præster og menighedsråd.

Oplad bil og sjæl ved kirken

Kirker i USA tilbyder nu opladning til elbiler. Det skriver Kristeligt Dagblad

Pressemeddelelse fra United Metodist Church

Kirker kan blive vigtige som opladningssteder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: