Kirkerenovering åbner kirken hele døgnet

Kirkerenovering åbner kirken hele døgnet

Kirkerenovering åbner kirken hele døgnet. Der kommer næsten ingen i kirken. Skal vi lukke den? Det var det alvorlige spørgsmål, nogle stillede sig i Karlskrona. Men vi kan jo også vælge at åbne den op, sagde andre.  Og man valgte det sidste. Frederikskyrkan skal fremover være åben døgnet rundt.

Det er en kirkerenovering af danske Drachmann Arkitekter der vil gøre det muligt. De har fået opgaven med  at restaurere Frederikskyrkan i Karlskrona. Kirken er på UNESCOs verdensarvsliste. Samtidig skal kirken indrettes til at kunne møde fremtidens behov.

“Vi vil udvikle kirken, så den igen trækker folk inden døre og bliver genaktiveret,” lyder det fra  Ole og datteren Amalie Drachmann .

Drachmann Arkitekter er stærk til restaurering

Ole Drachmann står sammen med datteren Amalie i spidsen for Drachmann Arkitekter. Tilsammen udgør far og datter et af Skandinaviens stærkeste restaureringsteams. I den brede befolkning er Ole Drachmann nok bedste kendt for at have stået for genopbygningen af Christiansborg Slotskirke efter den katastrofale brand i 1992. Af andre vigtige kirkerestaureringer med betydning for dansk kulturarv udført af Ole Drachmann kan nævnes Vonsild Kirke ved Kolding og Marmorkirken i København.

Drachmann Arkitekter er kirkepartner

Kirkerenovering åbner kirken 24/7

Kirkerenovering åbner kirken 24/7. Lige nu er far og datter ved at lægge sidste hånd på den store opgave i Sverige. Når Frederikskyrkan, som er på UNESCOs verdensarvsliste, åbner sidst på året, vil den på en gang være nænsomt restaureret samtidig med at kirkerummet vil være gjort tidssvarende, fleksibelt og multifunktionelt. Kirken vil udnytte rummet optimalt og holde åbent med personale 24/7 – 365 dage om året. Målet er at skabe nyt liv i kirken.

“Kirkernes besøgstal synker, og kirkerne lukker. Over hele Europa er det en udfordring, som man må tage alvorligt. I Karlskrona har man valgt at gå helt nye veje og nytænke funktionerne i kirken. Man ønsker en kirke, som skal holde åbent døgnet rundt. Præster, diakoner og sorgmedarbejdere skal altid stå parate til at hjælpe og trøste i en svær situation,” fortæller arkitekt Ole Drachmann om det ambitiøse projekt.

“Vi har været nødt til at gentænke kirkerummet, så der bliver lokaler til de nye funktioner,” fortæller Ole Drachmann. Der indrettes blandt andet kontor på det ene pulpitur. Bænkene skiftes ud med stole og der etableres en scene, der kan hæves op gennem gulvet i forbindelse med koncerter. Samtidig bliver teknikken ført ajour i forhold til energiforbrug, lys og akustik.

Læs mere om nordens største kirkerenovering der modvirker truslen om tomme kirker

“Kirkens formål er stadig at være kirke. Vi har bare gjort kirken multifunktionel og tilgængelig for alle – også hvis man kommer i kørestol,” siger Ole Drachmann.

“Frederikskyrkan har været en fantastisk opgave for os. Kirken viser os, hvad vi vil komme til at se ske i fremtiden. Det kan udføres i både store og små kirker. Ja, jeg vil vove den påstand, at selv ved ganske få tiltag kan store som små by- og landsbykirker i Danmark genaktiveres og bruges i langt større omfang end i dag. Vi skal gøre kirken åben. Den skal være et sted, hvor både unge og gamle kan komme og finde ro. Så nytter det ikke, at kirken er kold, fuld af skimmelsvamp, dårligt indeklima og elendige toiletforhold, som mange kirker er i dag,” siger Ole Drachmann.

Frederikskyrkan regnes for det fornemste eksempel på klassisk romersk barok i Sverige.

Studietur til Frederikskyrkan

Vi planlægger til foråret at invitere interesserede fra blandt andet menighedsrådene i Danmark til Karlskrona, hvor de vil kunne få en guidet tur i Frederikskyrkan og høre nærmere om hvordan de nye tiltag fungerer i dagligdagen. Det vil være muligt at skrive sig op på standen,” siger Ole Drachmann.

Læs mere om nordens største kirkerenovering der modvirker truslen om tomme kirker