Kirker har set lyset

Kirker har set lyset

Kirker har set lyset på Ærø

Kirkerne på Ærø havde tænkt på energiforbedringer et stykke tid. Da energipriserne så steg gevaldigt i 2022, så besluttede de at satse på energiforbedringer. De fik skiftet glødepærerne til LED pærer i alle 7 kirker på øen.

Kirsten Svane menighedsrådsformand på Ærø Foto Anne Mette Holstein
Kirsten Svane menighedsrådsformand på Ærø Foto Anne Mette Holstein

Vi har talt med menighedsrådsformand Kirsten Svane

Kan I mærke nogle besparelser?

Det er lige lovlig tidligt at svare på. Vi har jo først fået det installeret færdigt nu og her. Men jeg tror, at vi meget hurtigt vil kunne se det.

Har I fået nogle reaktioner på lyset?

Ja, de synes faktisk det er mere dæmpet og ikke så skarpt lys som det var før.

Der var en klage til kirketjeneren over, at der ikke var nok lys og de ikke kunne se hvad der stod i salmebogen. Så skiftede vi LED pæren fra en 30 til en 40. Det var kun et sted, vi justerede det. I de andre kirker er folk så godt til freds med det.

Hvad med lysets farve?

Ja, det er ikke det skarpe hvide lys, som det var før. Det er lidt mere dæmpet i farven nu og mere behageligt for øjnene.

Har I ændret noget i forhold til levende lys?

Nej, vi har stadig levende lys på alteret og i lysestagerne, som vi plejer at have. Vi tænker på at evt. at ændre på det lys vi sætter i stolerækkerne. Det har noget med at det nogle gange ser lidt faretruende ud, når hoveder kommer tæt på flammen i det levende lys.

Har I lavet andre energitiltag?

Det eneste vi har gjort er at sørge for at lukke ned, når kirkerne ikke bliver brugt. Så har vi haft besøg af varmekonsulent Poul Klenz Larsen. Og der har vi fået det råd, at installere affugtere i kirkerne. Vi gjorde det i en af vores gamle middelalderkirker, som var meget fugtig, men nu er den blevet meget behagelig at være i. Det gjorde vi for tre år siden, så nu installerer vi i fire kirker. For kirkerne kan være klamme, og nogle af dem bliver ikke brugt hver søndag. Vi har kun 4 højmesser om søndagen i de syv kirker. Så vi skifter med at bruge dem. Fugt i kirker

Hvordan valgte i Dansk Kirkebelysning?

Vi mødte dem på en messe på Nyborg Strand i 2022. Vi har checket med andre også de lokale på øen og det var ikke billigere at få det lavet af dem. Vi fik noget rabat, da vi fik lavet så meget i alle kirkerne.

Læs om Dansk Kirkebelysning

Få tilbud
Menighedsråd, kirkegårdsleder, kirkeværge, byggeudvalg mfl. kan let bestille tilbud fra leverandører til folkekirken
Skriv dit navn
Skriv din kirke eller kirkegårds navn
Skriv din e-mail adresse
Skriv dit telefonnummer
Find relevant kategori. Klik på den med musen for at vælge den. (Læs mere om kategorier på forsiden af kirker.dk)
Skriv hvilket tilbud du ønsker. Jo mere detaljeret du beskriver din opgave, jo bedre tilbud vil du få.

Kirker på Ærø har set lyset med ny LED belysning

Kirker på Ærø

Alle Ærøs kirker (undtagen Ommel) er åbne hele året kl. 8.00-16.00, undtagen når der finder kirkelige handlinger sted.

kirkernes hjemmeside finder du de aktiviteter, der finder sted i den pågældende kirke.

Kirkerne på Ærø har altid hørt til Fyens Stift, bortset fra tiden 1819-1864, hvor Als-Ærø udgjorde et selvstændigt bispedømme.

I verdslig henseende derimod hørte Ærø til hertugdømmet Slesvig indtil 1864. Tidligere havde forskellige dele af øen hørt under forskellige hertuger (f.eks. Hertugen af Glücksborg), men fra 1750 hørte hele Ærø til hertugdømmet Slesvig, hvor hertugen var den danske konge.

Kirkerne på Ærø er grønne kirker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *