Danmarksmesterskab i grøn kirkegård er afgjort.
Med dommerstemmerne 2 af to blev kirkegården kåret som vinder.
Fanny Møller, Kirkegårdskonsulent Fyens Stift : Jeg vælger Ølgod kirkegård
Begrundelse:
Det virker til at kirkegården og dens ledelse har formået at få hele arbejderstaben med. Projektet om at blive grønnere, er i udvikling- noget der breder sig ud, langsomt med erfaring og tilvænning.
Især er jeg begejstret for hvordan overgangene fra noget der er mere naturligt går over i noget der er meget menneskeskabt. Fældede træer lader man ligge, som naturlige skulpturer i en landskabspark. Ved at lave de klippede kanter om de vide græsser, bliver det hele stadig styret og kommer ikke til at virke for vildt. Der er tydelige forskelligartede udtryk på kirkegården, noget der vil gøre kirkegården spændende at gå på, på alle årstider.
Fanny Møller, Kirkegårdskonsulent Fyens Stift
Ulrik Christiansen, MONUMENTA
Min indstilling til vinderprisen går til Ølgod, som har mange gode tiltag, visioner og målsætning, spændende testområder og et godt skole/kirkegårds samarbejde.
Uddybning:
Lige lidt uddybende ang. DM i Grøn kirkegård. Det var lidt svært at vælge mellem de indkomne kirkegårde, men det der gjorde udslaget for mig, var de visioner og målsætninger som Ølgod præsenterede. Uden målsætninger og visioner kommer man ikke frem til målet. Så derfor blev Ølgod min vinder.
Ulrik Christiansen, MONUMENTA
Jeppe Hedegaard Jeppesen fra Ølgod kirkegård er overrasket og glad, da jeg ringer og fortæller ham om valget. Han er glad for at dommerne kan se kirkegårdens intentioner.
Jeg er rigtig glad. Og jeg vil ind på hjemmesiden og se de andre deltagere og få inspiration!
Deltagere i Danmarksmesterskab
Dommere
Dommerpanelet består bl.a. af Fanny Møller, Kirkegårdskonsulent Fyens Stift og Ulrik Christiansen, Monumenta
Grøn kirkegård inspiration
Alle danske kirkegårde kan deltage. Deltagere skal indsende fotos/video og tekst (cirka 300 ord). Fine fotos af vilde blomster, insekthoteller og grønne skove.
Tilmelding på formular på denne side.
Tilmelding til Danmarksmesterskab i Grøn kirkegård
Grøn kirkegård
Grøn kirke har en masse inspiration til grøn kirkegård. Gravere, gravermedhjælpere, kirkeværger, kirkegårdsledere, gartnere og alle andre, som er tilknyttet arbejdet på kirkegården kan være med til at gøre en forskel for den grønne omstilling og dermed også udvise omsorg for skaberværket. Link til Grøn kirke
Bitten Nørby er Kirkegårdsleder på St. Heddinge Kirkegård i Roskilde stift. I videoen forklarer Bitten hvordan de på St. Heddinge Kirkegård, komposterer deres grønne affald, f.eks. blomsterbuketter, afklippet græs, blade mv. Engang hvert, eller hvert andet år lejer, de et harpe anlæg som kan sortere komposten, så den kan bruges som næring til lerjorden omkring staudebede og i busketter. St Heddinges løsning betyder, at kirkegården både får næring til kirkegårdens jord, samt at de sparer de penge det koster at bestille afhentning af det grønne affald.
Se med i Videoen og hør Bitten fortælle om løsningen.
Se flere erfaringer fra grønne kirkegårde på Grøn kirkes hjemmeside
Læs mere om grøn omstilling i kirken