Budget og grøn omstilling.
Skal grøn omstilling på menighedsrådets budget?
- Vil dit menighedsråd skifte til LED-belysning i kirkens bygninger.
- Skal der spares energi i kirken.
- Skal kirkegården have el-drevne maskiner.
- Skal der opsættes en elbil-ladestander?
- Skal vi skifte til varmepumpe?
- Skal der plantes skov på præstegårdsjorden?
Husk at få det på budgettet inden 15. juni.
Find leverandører til budget og grøn omstilling
På www.kirkepartner.dk kan menighedsråd med en enkel søgefunktion finde virksomheder, der kan levere grønne produkter og ydelser.
Sæt kryds i filteret ved miljømærke, bæredygtighed, vedvarende energi og arbejdsmiljø og få et resultat, der viser hvem der kan levere varen. Grønne indkøb for kirker
Find grøn leverandør. Se hvordan på denne video
På denne måde kan I finde grønne leverandører, indhente tilbud og lave et grønt budget.
Små udgifter på eget budget store udgifter skal på rammeforhøjelse
Der er hjælp at få til at lægge budget, administration og personalepleje. Rådgivning
Budget og grøn omstilling i foråret
Foråret er den perfekte årstid at tænke grønne tanker. Især, hvis de grønne idéer er af den slags, der kræver, at der afsættes ressourcer, hvis tankerne skal føres ud i livet i 2023.
En mindre udgift som udskiftning til LED-pærer kan I klare i eget budget, men hvis der er større udgifter som varmeanlæg eller nye maskiner, så skal det i en rammeforhøjelse via provstiet.
Marie Gaarden, Landsforeningen af Menighedsråd
Folkekirkens Grønne Omstilling opfordrer til, at alle provstiudvalg sammen med menighedsrådene arbejder i retning af at udarbejde en grøn strategi. Det kan ikke nødvendigvis nås, inden budgetterne skal være på plads.
Folkekirkens grønne omstilling
Læs artiklen Skal grøn omstilling på menighedsrådets budget?
Folkekirken sparer penge ved samarbejde
Grøn kirkegård Find leverandører af grønne planter og grøn udvikling af kirkegården bl.a. med biodiversitet og træbeplantning.
Budget og grøn omstilling i kirken
Når det kommer til budget og grøn omstilling i en kirke, er det vigtigt at overveje, hvordan man kan skabe en bæredygtig og miljøvenlig kirkegård og kirkebygning uden at gå på kompromis med kirkens økonomi. Her er nogle idéer og tiltag, der kan hjælpe menighedsrådet med at implementere grøn omstilling på budgettet:
- Skift til energieffektiv belysning: Overvej at skifte til LED-belysning i kirkens bygninger. Dette kan reducere energiforbruget betydeligt og spare penge på længere sigt.
- Spar på energiforbruget: Gennemgå kirkens energiforbrug og identificer områder, hvor der kan spares energi. Dette kan omfatte justering af termostatindstillinger, isolering af bygninger og effektiv brug af varme og kølingssystemer.
- El-drevne maskiner på kirkegården: Overvej at erstatte traditionelle benzin- eller diesel-drevne maskiner på kirkegården med el-drevne modeller. Dette kan reducere forurening og støj og bidrage til at skabe en mere miljøvenlig kirkegård.
- Opsætning af elbil-ladestander: Hvis kirken har tilstrækkelig parkeringsplads, kan det være en god idé at installere en elbil-ladestander. Dette vil ikke kun tilskynde til brugen af miljøvenlige transportmidler, men også give et ekstra indtægtskilde for kirken.
- Skift til varmepumpe: Overvej at skifte til en varmepumpe til opvarmning og køling af kirkens bygninger. Varmepumper er energieffektive og kan bidrage til at reducere kirkens energiforbrug og CO2-udledning.
- Plant skov på præstegårdsjorden: Hvis kirken har præstegårdsjord, kan man overveje at plante skov på området. Dette kan bidrage til at skabe et naturligt habitat for dyreliv, forbedre arealernes biodiversitet og fungere som et grønt aktiv for kirken og lokalsamfundet.
Husk at få det på menighedsrådets budget
Husk at inkludere disse initiativer på menighedsrådets budget inden 15. juni. Der er også ressourcer tilgængelige på www.kirkepartner.dk, hvor menighedsråd kan finde leverandører af grønne produkter og ydelser, samt finde hjælp til at lægge budget og få rådgivning.
Samlet set kan en grøn omstilling på budgettet være en investering i både miljøet og kirkens langsigtede økonomiske bæredygtighed. Det er vigtigt at tænke på de små udgifter og ændringer, der kan indarbejdes i kirken’s eget budget, samt de større udgifter, der kan kræve en rammeforhøjelse via provstiet. Således kan man opnå en balance mellem grøn omstilling og økonomisk ansvar.
For yderligere læsning og inspiration, kan du besøge Folkekirkens Grønne Omstilling og Kirkepartner.dk.