Lys uden forurening i kirken

Lys uden forurening i kirken

Lys uden forurening i kirken. Juletræ med stearinlys, to høje lys på alteret, små lys i stolerækkerne. Masser af lys i kirken. Lys der blafrer og udsender en velkendt lugt, som bærer minder med sig. Øjne og næse opfatter det og vi tænker på mindernes jul i hjem og kirke.

Lys uden forurening
Lys uden forurening i kirken

Men nu læser vi så at mange lys forurener med små artikler, der er sundhedsskadelige. Ja, det kan være så slemt som at færdes på en gade, hvor der kører diesel- og benzinbiler i lange rækker.

Når vi får denne advarsel, så giver det et skår i de gamle minder fra en tid med hygge i de mørke vinteraftener.

Findes der alternative lys uden forurening?

Kan vi beholde de hyggelige lys og samtidigt undgå forurening i vores stuer og kirkerum? Ja, det er faktisk muligt.

På fagmessen Kirkens Forum talte jeg med to udstillere, der præsenterede sunde alternativer.

Lys med olie

Alter med nylonlys og palmeolie
Alter med nylonlys og palmeolie

Jeg talte med Kim Poulsen og hans hustru Birgitte Poulsen, der er kirketjener.  De har sammen udviklet en lysløsning, der giver mindre forurening.

Kim Poulsen drejer selv lys af tykke nylonstænger, der ligner alterlys. Stængerne er boret ud, så man øverst kan placere en lille glasflaske med palmeolie og en væge.  På lidt afstand er det meget svært at se forskel på disse lys og traditionelle stearinlys.

Fordelene er mindre forurening. Det bedre indeklima er gavn for menneskers sundhed. Men det er også en stor fordel for kirken selv. Det giver mindre tilsmudsning af vægge og inventar. Det kan betyde besparelser ved rengøring og renovering af f.eks. kalkmalerier.

Kim Poulsen får palmeolien fra Malaysia fra 100 år gamle plantager. Læs mere

Kirkelys med palmekerneolie

Brænder til palmekerneolie.

Jeg talte også med kirkemester Fredberg, som præsenterede en lignende løsning. Fredberg leverer alterlys i et plastmateriale, der hedder Pom. Det ligner meget et stearinlys. Pom alterlyset har et hul foroven til en brænder og et hul forneden til påmontering på spyd.  Brænderen kan leveres som engangsbrænder eller en brænder til genopfyldning af olien.   Olien er palmekerneolie, der giver op til 93 % færre sodpartikler. Foto: Brænder til palmekerneolie.

Lys uden forurening i kirken med LED

Hvis vi helt skal undgå forurening med partikler i luften, så må vi droppe levende lys. I stedet må vi anvende elektrisk lys med LED.

Det får os umiddelbart til at tænke. Jamen det er jo ikke hyggeligt. Lad os prøve at se på de løsninger, der er på markedet nu.

Der findes nemlig LED pærer, der ligner de levende lys til forveksling. Og de giver også en god stemning i lokalerne. Heldigvis findes der i dag flotte og stemningsfulde LED-lys, der ligner rigtige stearinlys.

Alle leverandører af kirkebelysning

ELEKTRISK BELYSNING MED LAMPER OG LYSEKRONER.
FRA GLØDELAMPER TIL LED.

Alle leverandører af lys til kirkebelysning

Bedste og billigste LED produkter til indendørs og udendørs arealer, planter, hos dinLED.dk

Sunde alternativer

Stearinlys bliver anset for at være mindst forurenende blandt de traditionelle levende lys. Men nu siger forskerne, at stearinlys er mere skadelige, end vi troede. Målinger viser, at et enkelt bloklys sender mere end 7 gange så mange partikler ud i luften som trafikken på en af Danmarks mest forurenende veje.

Palmeolie er et alternativ

Teknologisk Institut har testet en olielampe med palmeolie. Resultatet vist,  at olielampen med vegetabilsk palmeolie afgav hele 435 gange færre partikler end et almindeligt fyrfadslys af stearin. Olielampen med palmeolie afgav desuden 1,6 gange færre partikler end en olielampe med paraffin. Kilde: Bolius 

Nu er det ikke så enkelt, bare at vælge palmeolie. For så kan vi medvirke til et miljøproblem, idet regnskove udryddes fordi der bliver plantet palmetræer i stedet.

Derfor er det vigtigt at finde palmeolie som er miljøcertificeret.

Soyalys forurener mere end palmeolie, men betydeligt mindre end stearinlys.  En test viser, at et soyalys udleder 80 % færre partikler end et fyrfadslys af ren stearin, skriver Bolius.

Endelig er der paraffinlys. Her viser en test, at de afgiver lidt færre partikler end lys af stearin.
Kilde: Bolius 

/

Bedste og billigste LED produkter til indendørs og udendørs arealer, planter, hos dinLED.dk

En tanke om "Lys uden forurening i kirken"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *