Solceller til kirkebygninger

Solceller til kirkebygninger

Solceller til kirkebygninger kan være solceller på sognehus, graverhus eller præstegård. Disse bygninger er ikke fredede i så høj grad som kirker. Derfor kan det være en mulighed at se på for menighedsråd, der vil gøre noget for klimaet og spare på energien.

Solcelleanlægget kan integreres i taget. Solceller kan lægges på flade tage (så de ikke bryder med arkitekturen).

Hvem kan rådgive om solceller til kirkebygninger?

Solcelleanlæg kan leveres af forskellige virksomheder. Kirkepartner viser vej til leverandører af solcelleanlæg til kirker.

Solceller kan spare på energi til kirkebygninger

Solceller kan være en god måde at reducere energiforbruget og CO2-udledningen på kirkebygninger i Danmark. Ifølge Grøn Kirke kan solceller installeres på sognegårde, graverfaciliteter, kirkegårdskontorer og lignende bygninger, som er placeret langt fra kirken og måske i bymæssig bebyggelse. Det er dog vanskeligt at få en fornuftig økonomi ud af investeringen med de nuværende regler for afregning af strøm fra solceller.

Egetforbruget bør være over 50 %, hvis der skal opnås en fornuftig økonomi med en tilbagebetalingstid på under 15 år. Før installation af solceller skal der søges om tilladelse, og det skal undersøges, om taget kan bære den ekstra vægt, som panelerne repræsenterer. Derudover skal det sikres, at der ikke kastes skygge hen over dele af solpanelerne, da dette vil nedsætte produktionen væsentligt.

1: Grøn Kirke er en organisation, der arbejder for at gøre kirker mere miljøvenlige.

Solceller på taget af sognehuset i Engesvang

I 2022 blev solcellerne på sognehusets tag taget i brug.

Sognehuset blev bygget for ni år siden. Allerede dengang var vi enige om, at bygningen skulle være klimaneutral.

– Så skal vi blive selvforsynende med både strøm og varme i sognehuset red. Det glæder vi os til, siger Hans Jørgen Hansen til TVMV.

Men det tog flere år at finde ud af, hvordan den kunne blive klimaneutral. Til sidst besluttede man at installere solpaneler på taget af menighedshuset, fordi det ikke var let at finde en anden, mindre synlig placering.

– Nu har vi jo i årtier – måske i århundrede – været i gang med at ødelægge, hvad vi kunne ødelægge, og det skal vi have lavet om på. Vi skal gøre noget for at passe det, vi har fået betroet. Det er ikke vores. Vi har fået det til låns, siger menighedsrådsformanden til TVMV

Solceller til kirker

Solceller til sognehus og præstegård

Solceller i sognehus. Grøn kirke

Solceller Præstegård

En tanke om "Solceller til kirkebygninger"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *