Tyverisikring i kirken

Tyverisikring i kirken er nødvendigt, når der stjæles for millioner fra danske kirker. Ølstrup kirke fik stjålet at maleri af Emil Nolde i 2014. Alterbilledet kom dog heldigvis tilbage igen og første søndag i advent 2019 kunne kirkegængerne igen se det. Siden 2007 er der ydet erstatning for 76 millioner kroner i kirkerneDet kan være en havetraktor, en Arne Jacobsen-stol, en PH-lampe og en 200 år gammel kirkebøsse, skriver Kristeligt Dagblad.

Tyverisikring i kirken er blevet aktualiseret af tyveri i Thorsager kirke af Kaare Klint kirkestole, tyveri af gamle lysestager i Aarhus Domkirke, tyveri af maskiner fra kirkegårdene. Antallet af kirke tyveri er steget i 2019.

Vejledning om tyverisikring fra stifter

Her er juridisk vedledning om tyverisikring af kirke og kirkelige bygninger

Sådan kan menighedsråd få tyverisikring i kirken

SmartWater er en usynlig DNA væske, som kan påsmøres lysestager og alterlys. Hvis politiet lyser med UV-lys på stjålne genstande, så kan de med det samme se, hvor de kommer fra. Når værdigenstande let kan spores, så er et umuligt at sælge dem

Molter Consult Aps  har rådgivet adskillige danske museer og udstillinger om sikring. Med denne erfaring kan Molter Consult være med til at sikre danske kirker. Der kan f.eks. bringes system i de mange nøgler der er til kirken og kirkens bygninger.

Kontakt Nationalmuseet ved hærværk

Ved tyveri og hærværk der kan forårsager ødelæggelse på kirkebygning, kalkmalerier og inventar er det en god ide at kontakte nationalmuseet.

Nationalmuseets kirkekonsulenter laver en besigtigelse med henblik på at sikre bygning og inventar.

Efterfølgende istandsættelse skal godkendes af stiftsøvrigheden på baggrund af kirkekonsulenternes retningslinjer.

Kirkeministeriet: Ikke problematiskt højt

Det kan lyde voldsomt med de mange millioner kroner,  siger kontorchef Klaus Kerrn-Jespersen ifølge Kristeligt Dagblad, men han oplever dog ikke de 76 millioner kroner over den seks år lange periode som værende problematisk højt.
”Beløbet skal ses i forhold til bygningsmassen. Folkekirken er jo ude flere tusinde steder, og det er bare kirkerne. Så skal man tage et lignende antal graverskure og sognegårde. Så jeg ser det egentlig som en positiv historie, at man kan holde så mange kirker åbne, uden at der bliver taget mere, end der gør,” siger Klaus Kerrn-Jespersen.

Det er menighedsråd, der har ansvaret for tyverisikring af kirker, graverhuse, sognegårde, inventar og værktøj imod tyveri og indbrud.

Tyveri fra graverskure er almindeligt

Ofte bliver skure med maskiner og værktøj brudt op. Skurene ligger på kirkegårde, ofte lidt væk fra alfarvej. De ligger uden tilsyn og der går ofte lang tid inden vagtselskab eller politi kan nå frem.

Eksempel tyverisikring af port i skur

Sikring af skur
Sikring af skur
Kirkeministeriet har på deres hjemmeside en række gode råd til sikring af skure.
 
  • Metalstykke med hul til låsebøjle fastgøres til murværk eller anden solid konstruktion på bygning
  • Låsebøjle fastgøres til port
  • Låsetype skal være Skafor godkendt.
 
 
 
 
Tyveri af kobber i danske kirker

Tyveri af kobber i danske kirker

Tyveri af kobber fra danske kirkers tage og inventar stiger.

Bolbro Kirke ved Odense haft besøg af kobbertyve i flere omgange.

Der er stjålet kobber fra kirken og sognehusets vinduer, og tyvene har forsøgt at tage noget af kirkens udendørs kobbervæg. Bolbro Kirke har et pyramideformet tag med en sternkant af kobber.  Kirken har to kobberklædte spir. Bolbro Kirkes arkitekt er Erik Ebbe Lehn Petersen, Odense.

Bolbro Kirke har nu installeret videoovervågning.

”Det er da forfærdeligt og irriterende. Folk herfra er rystede over, at der kommer folk og stjæler fra kirken. Man skulle tro, at den slags var utænkeligt, men det er der ikke noget, der er længere. Intet er helligt for tyvene,” siger Aage Møller, sognepræst i Bolbro Kirke til Kristeligt Dagblad.

Andre kirker rundt om i landet er også ramt af kobbertyveri. Kobber mindeplader er hugget fra Østre Kirkegård i Randers. Der er stjålet nedløbsrør og en tagrende i kobber fra Ostrup Kirke på Lolland. På et år er flere end 100 gravsteder fra Nordre Kirke og Vestre Kirkegård i Aarhus ribbet for kobberlænker skriver Kristeligt Dagblad).

Der findes ingen samlet opgørelse over kobbertyverier fra danske kirker og kirkegårde, men de senere år har budt på en lang række tilfælde af tyveri af det dyre metal, som er en stadig mere eftertragtet vare på det illegale marked. Et kilo kobber koster cirka 35 kroner, skriver Kristeligt Dagblad.

Hvad kan du gøre for at tyverisikre kirker og kirkegårde

Tyverisikring i kirker, kirkelige bygninger og kirkegårde er af afgørende betydning for at beskytte værdifulde genstande, inventar og ejendom mod tyveri og hærværk. Her er nogle generelle retningslinjer og forslag til forbedring af sikkerheden:

  1. Rådgivning fra eksperter: Det kan være en god idé at konsultere specialister inden for tyverisikring af kirker og kirkelige bygninger. Virksomheder som Molter Consult Aps har ekspertise inden for sikring af kulturarv og kan rådgive om forskellige sikkerhedstiltag.
  2. Anvendelse af DNA-væske: En usynlig DNA-væske som SmartWater kan påføres genstande som lysestager og alterlys. Hvis politiet lyser med UV-lys på stjålne genstande, kan de straks fastslå, hvor de kommer fra. Dette vil gøre det svært for tyvene at sælge stjålne genstande.
  3. Sikring af indgangsporte og skure: Installer robuste låse og sikkerhedsforanstaltninger ved indgangsporte og skure. Metalstykker med låsebøjler kan fastgøres til murværket eller andre solide konstruktioner. Sørg for at anvende låsetyper, der er Skafor-godkendte.
  4. Overvågningssystemer: Overvej installation af videoovervågningssystemer både inde og ude af bygningerne. Dette kan virke afskrækkende for potentielle tyve og hjælpe med at identificere dem, hvis noget skulle ske.
  5. Sikring af kobber: Tyveri af kobber fra kirker bliver stadig mere udbredt. Sikring af kobberdækninger, vinduer og andre udendørs elementer er afgørende. Overvej installation af videoovervågning og andre sikkerhedsforanstaltninger specifikt rettet mod at beskytte kobberkomponenterne.
  6. Godkendelse af istandsættelse: Ved hærværk eller tyveri med potentiel ødelæggelse af kirkebygninger, kalkmalerier eller inventar, kontakt Nationalmuseet. Deres kirkekonsulenter kan foretage en besigtigelse og give retningslinjer for godkendelse af istandsættelse.

Disse foranstaltninger er generelle retningslinjer, og det anbefales at kontakte lokale eksperter eller kirkelige myndigheder for en mere detaljeret gennemgang af tyverisikringstiltagene tilpasset de specifikke behov og forhold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *