Belysning til kirker

Belysning til kirker

Belysning til kirker har i mange hundrede år været stearinlys. Men med elektriciteten kom kærter og lyspærer i kirkernes lysekroner og lysestager. Elpærer ændrer sig fra glødelamper til energisparepærer og nu videre til LED belysning.

Man bør være opmærksom på, at både nyt inventar og ny belysning kan påvirke helhedsindtrykket af kirkerummet. F.eks. spiller udformning og farver en stor rolle.

Læs også Belysning i Korsør Kirkegårdskapel Nye Lysekroner fra Theiss Illumination

Ved installationer skal man naturligvis også være opmærksom på, hvilke indgreb de medfører i gammelt murværk eller inventar, som kan have kulturhistorisk værdi. Hvis det er nødvendigt med indgreb i sådanne ting, skal det godkendes af stiftsøvrigheden, som hører den kgl. bygningsinspektør og Nationalmuseet.

Læs også om udendørs belysning af kirker

Fra kerter til LED

LED belysning sparer mange penge.

Nyt LED-lys i gamle lysekroner – Grøn Kirke (gronkirke.dk)

Skt. Nikolai Kirke sparer årligt over 20.000 kr. Kirken opnår en stor besparelse ved skift til de mere energirigtige 4 watts LED kirkekerter. Samtidig får man et lys i kirken, der følger traditionen.

CASE: Grundtvigskirken skifter til LED-belysning

Link og Litteratur:

Thomas Kingo Kirke, Odense Nyt lys i kirkens kor

Provsteforeningen :

Belysning af kirker, med særlig henblik på landsbykirker: En redegørelse fra det af Danmarks Provsteforening nedsatte Udvalg for Kirkebelysning

Se alle leverandører af Belysning til kirker

Kirkeministeriet har i en Vejledning til Kirker skrevet om Belysning i kirker:

Menighedsrådet træffer bestemmelse om anskaffelse, ændring eller istandsættelse af inventar og installationer.

Det inventar, som kan anskaffes uden godkendelse, kan bl.a. være tekstiler (f.eks. løber i midtergangen eller tæppe ved alteret), stole, skibsmodeller (kirkeskibe) og præsterækketavler. Med installationer er der bl.a. sigtet til eventuel ny belysning i kirken eller dele af den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *