Terror og dialog

Terror og dialog – erfaringer fra misssions organisationer

Danmark har oplevet den grimme smag af frygt, da to uskyldige mennesker blev dræbt i København, modige politibetjente såret og voldsomme scener i byen. Nu kommer der en tid til eftertanke. Her har jeg fundet nogle links til kirkelige organisationer, der har stor erfaring med dialog med muslimer. Disse erfaringer er meget værdifulde og fortjener at blive trukket frem, da de kan være til inspiration i den kommende tids arbejde med at finde løsninger til fredelig sameksistens også i Danmark.

Så et frø for freden. Tegning: Danmissions dialogarbejde
Så et frø for freden. Tegning: Danmissions dialogarbejde

Danmission har i mange år arbejdet i Mellemøsten og Afrika. Danmission har meget erfaring med dialog, og under Muhammed-tegnings-krisen hjalp Danmission Udenrigsministeriet i blandt andet Egypten.

Læs her om et vigtigt dialogarbejde der også omhandler Syrien-krisen.

At turde møde fjenden er at så et frø for fred

Af Danmission
Konflikten i Syrien har skabt dyb mistillid mellem mennesker. Men for de unge, der hvert mødes i Danmissions dialogprojekt, er ønsket om fred større end frygten.

“I hårde tider bliver de gode folk synlige – dem der virkelig vil arbejde for fred og sameksistens – og jeg kan love jer, der er mange af dem til denne workshop”, siger en af de unge syrere, der i 2014 deltog i Danmissions dialogprogram ’Syrian Youth Encounter’. Som navnet lægger op til, handler det om, at skabe møder mellem unge civilsamfundsaktivister fra konfliktens forskellige fløje. For mange af deltagerne indebærer dette møde at skulle stå ansigt til ansigt med dem, der repræsenterer fjenden. Det er møder, der kræver stort mod.

Fra Afrika sender de medfølende hilsener

Mission Afrika har mange års erfaring fra arbejde i Nigeria, Cameroun, Centralafrika og Mali. Læs om relationer mellem kristne og muslimer.  

Der kommer sympatitilkendegivelser fra samarbejdspartnere i Afrika i forbindelse med terrorangrebet i København, skriver Arngeir Langås i sin blog:

Der kommer sympatitilkendegivelser fra samarbejdspartnere i Afrika i forbindelse med terrorangrebet i København, skriver Arngeir Langås i sin blog:

– Mange viser deres medlidelse med os i Danmark lige nu. Fra Afrika har vi modtaget dybtfølte kondolencer fra vores samarbejdskirker. ”Vi er alle dybt berørt”, skriver en. ”Igennem de relationers bånd, der forener os, vil vi altid dele hinandens sorger og glæder,” skriver en anden.

– De ved, hvordan vi har det. I deres lande har de selv oplevet terror. I Nigeria, Cameroun og Mali kender man godt til terrorens ansigt. Den rammer politi, politikere, soldater, skolebørn, kirkegængere og imamer. Den tager nattesøvn og tryghed. De lider sammen med os, fordi vi i Danmark er en del af en verdensvid familie af mennesker. De ønsker at se os helbredt igen og aktive med vores særlige bidrag til verden.

-På den anden side er sårbarheden større hos vores brødre i Afrika. Boko Haram kontrollerer et territorium på størrelse med Belgien og angriber i Chad, Niger, Cameroun og Nigeria. I Danmark er det ensomme ulve, som udstiller vores sårbarhed. Men udsatheden er langt større andre steder.

Læs mere om Mission Afrika

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *