Norge dropper løn til præster fra staten
Som en del af en reform for større selvstændighed for kirken er de norske præster fra nytår ikke længere statsansatte. Reformen har fået præster til at sige op og kan dreje kirken i en konservativ retning, lyder kritik
Et af Mette Bocks (LA) første udsagn som kirkeminister var, at folkekirkepræsters løn egentlig burde udbetales af kirken selv og ikke delvist af staten, som det er i dag. Men mens det danske forslag foreløbig ikke er blevet til konkret politik, sker det i Norge fra nytår. Søndag bliver en historisk dag i den norske kirke, fordi staten ophører med at betale til forkyndelse gennem præstelønningerne. I stedet overgår præsterne til udelukkende at være ansatte i kirken, og dermed har de ikke længere formel kontakt til staten. Samtidigt overgår administrationen af den norske kirke fra et statsligt departement til kirken selv, ligesom kirken bliver mere selvstændig juridisk.
I det kirkelige miljø har de nye ansættelsesforhold skabt blandede reaktioner. Mens den norske præsteforening bakker op om reformen, har enkelte kirkeligt ansatte sagt deres hverv op i protest. En af dem er Martin Kildal, der er provst i Helgeland provsti i det nordlige Norge. Han var også modstander af, at man løsnede båndene til staten i 2012 og ser den nye reform som endnu et skridt i den gale retning.
”Tilknytningen
Published at Mon, 26 Dec 2016 23:00:00 +0000
3