Mindegudstjeneste for Kaj Munk

Mindegudstjeneste for Kaj Munk

– Mordet på Kaj Munk var med til at samle danskerne og medvirkende årsag til, at Danmark blev anerkendt som allieret. Derfor er det rigtigt at markere mordet på Kaj Munk i Københavns Domkirke. Det siger biskop i Viborg Stift Karsten Nissen, som også er bestyrelsesformand for Fonden Vedersø Præstegård.

Hendes Majestæt Dronningen og ministeren for ligestilling og kirke deltager i gudstjenesten, som er offentlig. Kaj Munks søn Mogens Munk vil læse Kaj Munks prædiken fra den 5. december 1943. Som dengang blev holdt i netop Københavns Domkirke.


Sandheden skal siges
I 1933 hilste Kaj Munk Hitlers magtovertagelse velkommen. Han så Hitler som manden, der kunne redde det tyske folk fra kaos. Selv tog han til Berlin for at overvære Hitlers åbning af rigsdagen i marts 1933.

Men han vendte dog i løbet af 1930’erne sin begejstring til direkte kritik, da han så konsekvenserne af Hitlers diktatur. Navnlig var han chokeret over jødeforfølgelserne og opfordrede i et åbent brev i dagspressen Europas anden diktator, Mussolini, til at standse Hitler. Det vakte postyr. For hvad lignede det at henvende sig til en anden fascistisk diktator?

Mussolini gav da heller ikke noget svar, og Kaj Munk skrev: “Jeg ved ikke, hvor meget der skal til for at rokke en diktator. Men jeg ved, at sandheden skal siges!

Martyr
Kaj Munk var en af de første til at afvise samarbejdspolitikken med Tyskland, og han stod længe alene med det synspunkt.


Efter regeringens fratræden den 29. august 1943 blev Kaj Munk en af de samlende figurer i modstanden mod den nazistiske besættelsesmagt. I Munks prædiken d. 5. december 1943 sagde han blandt andet:

“Det dyrebareste, det er Kristus selv: men det næstdyrebareste, det er martyrsindet, de kristnes martyrsind. Med dette martyrsind overvandt vi engang verden, og uden det vil verden overvinde os”.

Munk var bevidst om, at hans kamp havde store omkostninger, og selvom han blev advaret om, at tyskerne var efter ham, ville han ikke flygte.

Hans sidste prædiken blev holdt i Vedersø Kirke, nytårsdag den 1. januar 1944, og den 4. januar 1944 blev han hentet af fem Gestapofolk i sit hjem, i præstegården i Vedersø. De førte ham i bil til Hørbylunde Bakke ved Silkeborg, og her blev han på klods hold likvideret med tre skud og efterladt i vejkanten.


Den 5. januar om morgenen blev han fundet af en forbipassernde murer. Kaj Munk blev martyr og en helt for modstandsbevægelsen og danskerne. Han ligger begravet på Vedersø Kirkegård.

Folkekirken.dk – Seneste nyt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *