Michala spiller uhørte kvindelige komponister

Michala spiller uhørte kvindelige komponister

Michala Linn spiller klassiske klaverkoncerter med oversete kvindelige komponister. Clara Schumann er en af dem.

Lige muligheder, lige løn, lige barsel. Kvindesagen er på dagsordenen, men der er langt igen – også på det musikalske område.

Pianist Michala Linn blev ikke introduceret til en eneste kvindelig komponist, da hun studerede til klassisk pianist på musikkonservatoriet.

”Jeg har spillet klaver, siden jeg var 5 år gammel, men jeg har aldrig spillet musik af en kvindelig komponist,” fortæller Michala. ”Som ung kvinde er det et chok at indse, at jeg har overset mit eget køn på den måde.”

Smukke værker af kvindelige komponister

Det har fået Michala til at vie de næste år til at opbygge et kvindeligt repertoire:

”Det findes masser af dygtige kvinder i musikhistorien! Mest kendte er Clara Schumann og Fanny Mendelssohn, fordi de allerede tilhørte anerkendte musikerfamilier. Men blandt andre de franske søstre Lilli og Nadia Boulanger og amerikanske Amy Beach har også skrevet nogle meget smukke værker. Og de fortjener at blive spillet,” fortæller hun.

Derfor har hun udviklet konceptet ”Uhørte kvinder”, hvor hun spiller værker af kvindelige komponister og fortæller deres historie.

Sonate udgivet med 150 års forsinkelse

”Desværre,” siger Michala, ”er den fremherskende fortælling nemlig ofte, at historiens kvinder ikke rigtig foretog sig noget vigtigt, eller noget, der kunne måle sig med det, deres mandlige kollegaer foretog sig.”

En af de kvindelige komponister, hun spiller, er Clara Schumann. Hun er ofte blot kendt som hustru til den kendte komponist Robert Schumann og som ven af Johannes Brahms. Hun er også kendt for at turnere som koncertpianist rundt omkring i Europa, men sjældent som komponist. Hendes sonate fra 1841-42 blev først udgivet i 1991.

Michala Linn vil gøre klassisk musik folkeligt

Michala Linn er selvstændig musiker og skribent siden 2019 med ønsket om at gøre klassisk musik mere folkeligt, at sikre repræsentationen af kvinder og minoriteter i musikbranchen og at sætte en retning for fremtiden ved at nytænke koncertformen og den måde, vi oplever musik på.

Michala Linn vendte for nylig tilbage fra et studieophold i London, hvor hun fik privatundervisning af Lucy Parham, professor ved Guildhall School of Music and Drama i London. Hende opsøgte hun, fordi hun er en af de få, der har spillet og udgivet kompositioner af Clara Schumann. 

Ledte kor på 200 personer i Frankrig

Det er ikke første gang Michala Linn har hentet kunstnerisk inspiration fra udlandet. Hun har tidligere opholdt sig i kulturbyen Berlin og boet på det franske kloster Taizé, hvor hun blandt ledte et kirkekor på 200 personer.

MICHALA LINN BIO

  • Klassisk pianist, kammermusiker og iværksætter.
  • Bachelor fra Syddansk Musikkonservatorium.
  • Har studeret hos pianisterne John Damgaard (2011-nu), Christina Bjørkøe (2014-2018) og senest hos Lucy Parham, Clara Schumann-ekspert og professor ved Guildhall School of Music and Drama i London.

Læs mere på www.michalalinn.com og på kirkepartner webprofilen

Læs også KODA-rapporten ”Uligheden i kønsbalancen fortsætter”.

Vi bliver fattigere uden kvinders musik

PDF om musikforedrag – se nederst

En tanke om "Michala spiller uhørte kvindelige komponister"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *