Kirkekaffe er godt for menigheden og så bliver forholdene forbedret for de fattige i Nicaragua.
Præst fik ide til projekt kirkekaffe
I studietiden beskæftigede Kjeld B. Nielsen sig med kirkelige og økonomiske forhold i Nicaragua.
Nicaragua var i 90erne plaget af borgerkrig og meget af produktionen i landet gik i stå. Sognepræst Kjeld B. Nielsen engagerede sig i reetableringen af kaffedyrkningen i bjergområderne.
– Man er kommet på fode igen og har fået gang i en kaffeproduktion, der opviser store fordele. Dyrkningen af kaffen foregår på et økologisk grundlag, og der findes mange forskellige sorter.
– De enkelte projekter har en stor værdi i sig selv. Men det mest imponerende ved Kirkekaffe-programmet i El Coylor er at opleve, hvor kooperativet ”La Esperanza” fungerer som en stærk frivillig og demokratisk kraft, der samler og udvikler lokalsamfundet.
Princippet for tildeling af støttemidler er normalt, at Kirkekaffe bidrager med penge fra kaffesalget til kirkerne i Danmark, kooperativet bidrager med arbejdskraft og organisering af arbejdskraft og kommunen eller andre offentlige institutioner bidrager med f.eks. teknisk rådgivning, byggematerialer eller transport.
Projektet giver bønderne en fair pris for arbejdet
“Projekt Kirkekaffe” giver bønderne en ordentlig pris for deres kaffe. De får 14 kroner for hvert kilo, der sælges i Danmark. Kirkekaffe er dermed et af de kaffemærker, der har højest retur-betaling til kaffebønder.
“La Esperanza” er organiseret ligesom et dansk andelsselskab med en bestyrelse, der skal stå til ansvar overfor medlemmerne. De sidstnævnte har indflydelse på alt, hvad der besluttes.
Kirkekaffe bliver til Aps
Kaffemærket Kirkekaffe er fra 2019 lagt under virksomheden café directo ApS (CVR 3902 4489).
café directo er et direkte samarbejde mellem kaffebønder i landsbyen El Coyolar i Nicaragua og dig som kaffe-drikker.
I Nicaragua samarbejder foreningen ASELCO S.A. med café directo IVS/ApS om at skabe en direkte forbindelse mellem kaffebusken og din kop.
Kaffen bliver plukket og tørret mm Nicaragua. Så bliver den sendt til Danmark, hvor kaffen bliver ristet af Peter Larsens Kaffe A/S. Kaffen bliver pakket. Kirkekaffe kan bestilles hos DSN A/S.
Et fremtidsmål er med tiden at riste og pakke kaffen i Nicaragua.