Håb til Myanmar

I Myanmar frygter de for fremtiden

Håb til Myanmar. Der er mere end nogensinde brug for at holde fast i troen og håbet på en fremtid med fred, demokrati og retfærdighed for Myanmars befolkning, skriver Danmissions generalsekretær i dette indlæg.

“Jeg er bange for, hvad fremtiden bringer. Jeg er så bange for, at mine børn kommer til at vokse op under de vilkår, som jeg selv voksede op under,” siger en medarbejder hos Danmissions partner i Myanmar og henviser til, at landet i mange år var et lukket militærdiktatur i stil med Nordkorea.

Egentlig var landet godt på vej mod frihed og demokrati. Men den 1. februar blev alt forandret: Militæret tog magten ved et kup, og nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi og en række andre ledende politikere blev anholdt.

Demokrati og fred holdes nede

Militærkuppet i Myanmar er en katastrofe for civilbefolkningen og dens livsbetingelser. Der bliver slået hårdt ned på borgere og organisationer, der vil holde fast i grundlæggende demokratiske rettigheder. Militæret spreder frygt og usikkerhed med vilkårlige fængslinger og ved at lukke adgangen til kommunikation med omverdenen via Facebook, Instagram og Twitter.

På den måde tages befolkningens stemmer og ord fra dem; demokratiet og freden holdes nede .Det er en situation, hvor det er fristende at give efter for frygten og tage benene på nakken. Men sådan skal det ikke være. Der er tværtimod mere end nogensinde brug for at holde fast i troen og håbet på en fremtid med fred, demokrati og retfærdighed for Myanmars befolkning.

Kirker kommet under pres

Danmission har været i Myanmar siden 2007, hvor vores dygtige kirkelige partnere har arbejdet utrætteligt med fredsskabende dialog for at skabe respekt og anerkendelse på tværs af religioner og kulturer. Særligt i Kachin State i det nordlige Myanmar yder kirkerne en uundværlig indsats i flygtningelejrene, for at de mange internt fordrevne kan vende tilbage til deres landsbyer uden frygt for repressalier.

Nu er også kirkerne kommet under pres. De religiøse ledere i landet, herunder de kristne præster, har haft uanmeldt besøg af militæret, der har beordret dem til at fortælle deres menigheder og samarbejdspartnere, at de ikke må gå på gaden for at lave oprør eller på anden måde ytre sig.

Vær med til at bringe håb

Men vores partnere holder fast. Og Danmission holder fast. Vi er i løbende kontakt med vores partnere, med kirker og med præster for at give dem al mulig støtte til at fortsætte deres vigtige arbejde.

Vi skal hjælpe med at vende frygt til håb og tro på fremtiden. Overalt i Myanmar tænder befolkningen hver eneste dag levende lys på gaden for at holde håbet og modet oppe. Du kan også tænde lys, gå i forbøn og være med til at bringe håb til kirkerne og til den trængte befolkning.

Tak om du vil støtte Danmission, så vi kan fortsætte det vigtige arbejde for fred og demokrati i Myanmar.

Med venlig hilsen
Kristian Sloth
Generalsekretær i Danmission

Militærkup i Myanmar presser befolkningen yderligere

Militærkup i Myanmar presser befolkningen yderligere

I forvejen var situationen i Myanmar anspændt, nu har militærkuppet gjort befolkningen i landet, hvor Danmission også arbejder, endnu mere bange.

Myanmar er blevet udsat for et militærkup, hvor nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi samt en række andre ledende politikere blev anholdt.

Trods det, at både internettet og telefonforbindelserne officielt blev lukket ned i går, mandag den 1. feb., er det lykkes Danmissions Andreas Dybkjær-Andersson, der er konstitueret landechef for Myanmar – i samarbejde med vores lokale kollegaer – at få kontakt til nogle af vores samarbejdspartnere i Myanmar.

Han skriver om en af samtalerne:

”Vi er okay, men vi er bange for, hvad det betyder for fremtiden”, siger en af dem, jeg taler med. ”Jeg er bange for, at mine børn kommer til at vokse op under de vilkår, som jeg selv voksede op under”, siger hun. Da hun voksede op, var Myanmar et lukket land med militærdiktatur i stil med Nordkorea. I går har Myanmar igen oplevet et militærkup.

Hendes navn holder jeg hemmeligt for nu – for hun er, som mange andre, bekymret for sin sikkerhed. Det var ikke givet, at vi ville kunne få fat i hinanden. Hun fortæller, at det begyndte om morgenen, da de skulle til at begynde Corona-hjemmeskolingen for sønnen: Internettet virkede ikke. Telefonerne var også sat ud af funktion. Og alle tv-kanaler bortset fra militærets var også i sort. De gik ud og så de lange køer foran bankerne for at hæve penge – og køerne til butikkerne for at købe mad. Bankerne var lukket, og ingen vidste, hvornår de ville åbne igen. Militæret har erklæret undtagelsestilstand i foreløbig et år. Alle vigtige bygninger og lufthavnene er kontrolleret af militæret, ligesom der er militær i gaderne.

Demokratiproces sat i stå

I går skulle parlamentet åbne for de demokratisk nyvalgte politikere. Men i stedet for blev Aung San Suu Kyi og vigtige personer fra hendes regering altså sat i fængsel. Det er en trist og brat udvikling for landet, hvor der ellers i mere end ti år har været gang i en proces med at indføre mere demokrati i det sydøstasiatiske land.

”Det er ikke kun politikere, der er blevet fængslet. Det er også mennesker, der arbejder for fred – for eksempel nogle buddhistiske munke, der arbejdede for fred og endda en musiker. Folk er bange for at arrestationerne fortsætter”, oplyser Andreas Dybkjær-Andersson. Han fortæller, at militæret i dag er mødt op i kirker og hos andre religiøse samfund og lagt pres på dem:

”Det er meget specielt at se billeder af bevæbnede militærfolk i uniform på parkeringspladsen foran en lokal katolsk kirke, hvor vi plejer at besøge en af vores partnere”, skriver Andreas Dybkjær-Andersson.

“Tænd et lys og bed for os”

”Vores partnere spørger, om vi vil bede for dem – og tænde et lys”, skriver Andreas Dybkjær-Andersson, og siger, at han lovede at sige dette videre til Danmission.

Det at tænde lys er vigtigt i mange religioner, således også i Myanmar, hvor både kristendommen, islam, buddhismen og hinduismen er repræsenteret. I dag har religiøse ledere fra forskellige religioner i Myanmar opfordret medlemmer i deres trossamfund og på tværs om at tænde et lys.

”Det er et lys for håb og enhed, hvilket er enormt vigtigt netop nu. Det er rigtig vigtigt at de religiøse ledere gør dette på tværs i Myanmar, nu hvor der er risiko for konflikter mellem mennesker fra forskellige etniske eller religiøse gruppe”, skriver Andreas.

Normalt ville man være gået ned i kirker og templer for at tænde lys, men på grund af corona har de religiøse ledere bedt folk om at tænde et lys derhjemme i dag.

Siden 2007 har Danmission arbejdet i landet, der er præget af interne religiøse og etniske konflikter, manglende sikkerhed og fattigdom. Militærkuppet øger risikoen for konflikter og mere fattigdom og gør kun Danmissions arbejde endnu mere vigtigt.

Skriv et svar