Sankt Johannes Kirken i nyt lys

Sankt Johannes Kirken i nyt lys

Sankt Johannes Kirken i lnyt lys ved ÅF Lighting. Foto: Lars Magnus Olsson, ÅF Lighting
Sankt Johannes Kirken i nyt lys ved ÅF Lighting. Foto: Lars Magnus Olsson, ÅF Lighting

Sankt Johannes Kirken i Malmø er byens næststørste kirke, og danner årligt rammen om mange offentlige arrangementer.

I 2017 stod man over for en renovering af de gamle elektriske installationer i kirken. Man ønskede at opnå en energibesparelse ved anvendelse af LED-teknologi, og man ønskede at få en gennemtænkt løsning med fokus på bedre belysning. Den daværende belysning bestod af tre store lysekroner og 5 mindre bestykkede med ca. 72 lyskilder pr. lysekrone og et skyhøjt energiforbrug.

ÅF Lightings løsning fremhæver arkitekturen og understøtter kirkens aktiviteter

Under ÅF Lightings første besøg i kirken blev det tydeligt, at den daværende belysning blændede og kun lyste kirkens midterskib op. ÅF Lightings løsning har derfor fokus på, at fremhæve flere dele af arkitekturen og samtidig understøtte kirkens forskellige funktioner. Midterskibets højde er nu betonet ved at gøre kor og orgel mere synlig. Beskueren blik ledes op i højden, som er en vigtigt del af oplevelsen af kirken. Derudover er sideskibenes hvælvinger belyst som kontrast til højden.
Lyset kan nu styres, hvilket skaber mange muligheder for tilpasning og ÅF Lighting har designet seks forskellige scenarier, der kan styres via en ipad.

Varmt lys ved menneskelige aktiviteter

Generelt er der arbejdet med kontraster og forskellige lystemperaturer. Områder med menneskelig aktivitet er f.eks. belyst med en varm lysfarve for at skabe en behagelig atmosfære. Derudover er der valgt lyskilder med en høj farvegengivelse, så kirkens farver og materialer kan opleves så naturligt som muligt. I forbindelse med renoveringen er kirkens vægge og tag også sat i stand. For første gang i mange år står kirken nu i sin fulde pragt, og belysningen af kirken er nomineret til den svenske lyspris.

Med en tydelig profil spiller Sankt Johannes Kirken en synlig og vigtig rolle i bybilledet. Kirken er tegnet af arkitekten Axel Anderberg og er opført i 1903-07 i tidens typiske jugendstil.

ÅF Lighting er Kirkepartner. Se kontaktinformationer her. 

En tanke om "Sankt Johannes Kirken i nyt lys"

Kommentarer er lukket.