Kyndelmisse er lys der bliver tændt i kirkerne
Kyndelmisse er lys der bliver tændt i mange kirker. Mere end 200 kirker har kyndelmissegudstjenester. Lys lyser op i kirken i den mørke vinter.
Se alle kyndelmisse-gudstjenester i Danmark 2023
Bliver det snart forår
På kyndelmissedagen den 2. februar markerer man efter gammel folkelig skik, at halvdelen af vinteren er gået. Højtiden blev afskaffet for et par hundrede år siden, men mange kirker markerer igen dagen. Ved kyndelmisse hører vi om Jomfru Maria, som 40 dage efter fødslen siser Jesus frem i templet.
For at fejre midvinteren og at dagene blev lysere holdt man på landet Kjørmes-gilder. Dagen fejrede man ved at spise suppe, pandekager, flæsk og pølser. Og på samme måde fejrer også kirkerne midvinteren, når de holder kyndelmissegudstjenester med lys og fællesspisning.
– Folk længes efter forår, før det bliver forår, fortæller tidligere sognepræst og nu lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Lars Nymark Heilesen.
Ved kyndelmisse pynter kirkerne op med lys, fordi alle har behov for at mærke, at de lyse dage snart vender tilbage.
Kyndelmisse i kirker
Hendriksholm Kirke serverer efter gammel skik pandekager og holder fællessang efter gudstjenesten.
– Det er lysfesten, vi fejrer. Og så fejrer vi, at Jesus blev verdens lys. Der er en sammenhæng i kyndelmissen, der rører ved rigtig mange mennesker, siger Lars Nymark Heilesen.
Kilde: Mia Leth Frisch Hviid www.folkekirken.dk Kyndelmisse med lys og pandekager