Kirker og sikkerhed på internet og mails. Både kirker og kirkelige organisationer er blevet svindlet og franarret penge.
Sikkerhed for kirker på nettet er blevet aktualiseret efter en svindelsag for en lille million kroner, som en kirkelig organisation blev franarret i sommeren 2019.
Sikkerhed for kirker på Nettet
Nogle gode råd
- Falske mails. Hvis du modtager mails, som du bliver mistænkelig overfor, kan du gøre følgende. Hvis du f.eks. er kasserer og modtager en mail fra formanden, der beder dig overføre penge, så svar ikke direkte på mailen med besvar-knappen . Skriv i stedet en ny mail til den mailadresse, som du ved formanden har. Hvis du svarer direkte på en mistænkelig mail, så har svindlere mulighed for at sende nye mails. Det skal du undgå. Skriv eller ring direkte til den mail formand@forening.dk , som du ved er officiel eller send SMS eller ring. Hold hovedet koldt.
- Gør hjemmesiden sikker med en krypteret forbindelse. Mange kirkers hjemmesider har stadig http:// foran hjemmesidens navn. Det er på tide at få skiftet det til https://. Med https:// vil der vise sig en hængelås på hjemmesiden i browserens søgefelt. Siden får en bedre placering i Google og brugerne kan føle sig mere sikre.
Google straffer de hjemmesider, der har det gamle http:// og opfordrer alle hjemmesideejere til at skifte til https:// . I praksis køber man et SSL certifikat for mellem 500 og 1000 kr som engangsbeløb. Hvis man er teknisk kan man installere en gratis løsning. SSL er en forkortelse for Secure Sockeys Layer. Det er en sikkerhedsteknologi, der skaber krypteret (sikker) forbindelse webserveren (hvor hjemmesiden er hosted) og den browser, brugeren anvender. Det betyder, at de mennesker der besøger hjemmesiden, kan føle sig sikre på at data mellem browser og hjemmeside ikke kan ses af andre.
F.eks. kan man forestille sig at et sognebørn skriver i en formular for at komme i kontakt med præsten. Kirken kan med SSL sikre sig, at brugeren kan være mere tryg ved at benytte hjemmesiden.