Hawaii-bryllup er nu tilladt i Danmark

Hawaii-bryllup er nu tilladt i Danmark

Par kan nu blive viet og velsignet uden for kirken, f.eks. på stranden eller i skoven. biskopperne kræver, at præsten skal kunne høres.

Præsterne har fået biskoppernes tilladelse til at foretage vielser og velsignelser på steder, som har særlig tilknytning for brudeparret. Det kunne være på stranden, i parrets have eller i skoven. I praksis betyder det, at brudepar ikke behøver foretage krumspring for at få gennemført den kirkelige handling uden for det traditionelle sted, kirken. Brudeparret og præsten skal være enige om, at det foreslåede sted er egnet til vielsen.

Præsten skal kunne høres

I bekendtgørelsen omkring forholdsgodkendelsen af bryllup i det fri, er lyden vigtig for gennemførelsen, hedder det fra biskopperne. Forkyndelsen af evangeliet er i den forbindelse helt centralt. Dette har de praktiske konsekvenser, at man skal kunne høre, hvad der bliver sagt, sunget og bedt, står der i materialet, præsterne har modtaget fra biskopperne. Hvis der eksempelvis gennemføres et havebryllup i den danske sommer, skal præsten overveje, om antallet af gæster og omgivelserne gør det nødvendigt med minimum et højttaleranlæg.

Forkert beslutning kan ødelægge  vielsen

Selvom lyden er vigtig for brudeparret og gæsternes oplevelse af den kirkelige handling, skal præsten ikke have et stort koncertanlæg med i bilen, da det siger sig selv, at etablering af strøm i skoven eller på stranden, er vanskelig. – Inden menighedsrådene, bruger skatteborgernes penge på store dyre løsninger, for at kunne imødekomme biskoppernes krav, skal de nøje overveje det konkrete behov. Min vurdering er, at et batteridrevent transportabelt højttaleranlæg med trådløs headset-mikrofon i langt de fleste tilfælde vil kunne løse udfordringen med lyd på f.eks. stranden eller i haven, siger Nils-Erik Rasmussen fra lydfirmaet Schmidts Radio A/S, der siden 1987 har rådgivet blandt andet kirker samt andre offentlige myndigheder i lydspørgsmål. Han advarer menighedsrådene om, at investering i det forkerte udstyr i de værste tilfælde kan virke skæmmende for den kirkelige handling.

FAKTA

  • Bryllupper uden for kirken er en forsøgsordning, som løber frem til april 2015.
  • Tidligere ligestillings- og kirkeminister   Manu Sareen(B) har godkendt ordningen.
  • Før reformationen og frem til 1685 fandt  mange vielser sted i brudens hjem.
  • I 1685 rykkede vielse og velsignelse ind i  kirkerummet.
  • I 1922 blev der indført valgfrihed mellem   borgerlige og kirkelige vielser.

Forsøget med vielser i det fri blev en succes

Forsøgsordningen med kirkelige vielser uden for kirkens rum blev indført sommeren 2013. Siden har mange af de brudepar, som drømte om at sige ja til hinanden under åben himmel eller i eget hjem, gjort det med præst, velsignelse og salmesang. Erfaringerne er så gode, at ordningen nu bliver gjort permanent, fortæller biskop Peter Fischer-Møller efter bispemødet d. 3.- 6. januar i København.

Der bliver dog ikke tale om, at parrene kan forlange bryllup hvor som helst, understreger han. Vielsen skal kunne gennemføres værdigt og det er heller ikke meningen, at kommercielle bryllupsarrangører skal bruge ordningen som del af deres tilbudspakke. Skal kirkebrylluppet ikke foregå i kirken, skal det være et egnet sted, som det enkelte par har en særlig tilknytning til.

Havebryllupper gøres permanente

4 tanker om "Hawaii-bryllup er nu tilladt i Danmark"

Kommentarer er lukket.