Domkirke med englelyd

Endnu en domkirke har fået englelyd af NorthStar

I påsken lød præsten i Aarhus Domkirke anderledes. Talens rungende efterklang var reduceret betragteligt, og ordene var nu lettere at høre. Forklaringen på den klare lyd og forbedrede taleforståelighed i kirkerummet er et helt nyt lydanlæg skræddersyet og installeret af AV-virksomheden NorthStar.

Aarhus Domkirke har fået nyt lydanlæg leveret af Northstar
Aarhus Domkirke har fået nyt lydanlæg leveret af Northstar

Med sine 93 meter er Aarhus Domkirke Danmarks længste kirke, og 20 meter under hvælvingerne er menigheden udsat for en efterklangstid på ca. 6 sekunder. Den meget lange efterklangstid er god til orgelmusik, men udfordrer præstens tale, så mange af tilhørerne på de 1.200 siddepladser har svært ved at høre ordene ordentligt.

Flerårig proces

Menighedsrådet for Aarhus Domkirke havde gennem en årrække ønsket et nyt lydanlæg, og efter en flerårig proces med markedsvurdering, indhentning af tilbud, ansøgning om penge, godkendelse hos myndigheder, Nationalmuseet m.fl. lykkedes det endeligt i januar at få accept til at installere et nyt lydanlæg i kirken.

Inden valg af lydleverandør har de indhentede tilbud været genstand for en grundig vurdering af menighedsrådet i tæt samarbejde med 2 lydkonsulenter. Valget faldt på Farum-virksomheden NorthStar, der har installeret lydanlæg i mere end 100 kirker – bl.a. Roskilde Domkirke.

Information om NorthStar Aps

Skræddersyet lydløsning for at få domkirke med englelyd

Med computersimulering har NorthStar planlagt antallet af højttalere, og hvor den optimale placering af disse skal være for at få den bedst mulige lydgengivelse uden forstyrrende refleksioner – og med mindst mulig efterklang. Den skræddersyede løsning inkluderer bl.a. 23 stk. højttalersøjler på 2 meter og 8 stk. enkelthøjttalere – alle fra Bose.

Udover optimal lydgengivelse i hele kirken har NorthStar også lagt vægt på at levere en løsning med nem betjening. En lyssensor på prædikestolen justerer automatisk lyden, så den er lokaliseret, hvor præsten taler fra. Hvad enten det er fra alteret eller prædikestolen. Derudover styres mikrofoner, lydstyrke og til-/frakobling af lydzoner med en tablet eller et brugervenligt kontrolpanel.

Endelig er teleslynge blevet opgraderet, så de hørehæmmede får den bedst mulige oplevelse, der opfylder de nyeste krav.

Resultatet – det hele værd

”Sammen med et hold dygtige murere og elektrikere har udført et fornemt stykke installationsarbejde, og vi er rigtig glade for Domkirkens nye lydanlæg. Processen har været lang, men resultatet har været det hele værd”, siger Søren Bo Jensen, kirkeværge i Aarhus Domkirke.

NorthStars direktør Lennart Funch fortæller: ”Vores kontrolmålinger af det færdige resultat lever fuldt op til vores lydsimulering. Faktisk er lydgengivelsen blevet lidt bedre end forventet, så vi er meget tilfredse med den opnåede taleforståelighed.” Og han fortsætter: ”Det har været et spændende forløb og i en kirke, der kræver særligt mange hensyn er vi stolte af, at vi er lykkedes med at lave en installation, der foruden at lyde fremragende også er visuelt diskret med en meget tilfredsstillende finish.

Information om NorthStar Aps

Skriv et svar