Roskilde Domkirkes bas giver dybde til englelyden

Roskilde Domkirkes bas giver dybde til englelyden

Roskilde Domkirkes bas giver dybde til englelyden

 

Roskilde Domkirkes bas har givet musikken i Roskilde Domkirke et løft – eller rettere en ny dybde. Koncertgængerne  kan nu høre en mere fyldig lyd fra kirkens lydanlæg, når musikken spiller.

 

”Vi er glade for lydanlægget til den talte lyd i domkirken, men med installation af basenhederne kan vi nu levere optimal lyd til vores mange koncerter,” fortæller Ole Højlund, byggeteknisk leder for Roskilde Domkirke.

 

Englelyd i domkirken

Da domkirken fik sit  lydanlæg i 2008, skrev Lokalavisen: ’Domkirken har englelyd’.

Roskilde domkirkes bas i brug til musik. Leveret af NorthStar Aps
Roskilde domkirkes bas i brug til musik. Leveret af NorthStar Aps

Lydanlægget blev installeret af NorthStar med hele 49 Bose søjlehøjttalere. Siden har alle i kirkerummet tydeligt kunnet høre præstens tale. Kirkebygningsudvalget glædede sig over et lydanlæg, ’der helt lever op til forventningerne’.

NorthStar er stolt af installationen og har løbende opdateret lydanlæggets styring og betjening, så det i dag fortsat er helt moderne og optimeret i forhold til kirkerummets vanskelige akustiske forhold med en efterklang op til 7-8 sekunder.

De valgte søjlehøjttalere fra Bose er designet med fokus på optimal taleforståelse. Ved NorthStars computersimulering af kirkerummets akustiske udfordringer blev deres placeringer udvalgt, så lyden blev fordelt bedst muligt – med mindst mulig efterklang.

Lydanlæg i Sankt Mortens kirke

Musikkoncerter – en udfordring

Roskilde Domkirkes mange musikkoncerter var dog stadig udfordret af rummets lange efterklangstid. Dels fordi musikerne brugte deres eget lydudstyr med for stor lydspredning. Og dels fordi kirkens eget lydanlæg ikke havde basenheder til at få musikkens bundklang med.

Ole Højlund bad derfor NorthStar om at se på en skræddersyet lydløsning med bas til det eksisterende lydanlæg. Og hvilket højttaler set-up, der bedst ville egne sig til koncerter med orkester opstillet foran koret.

I juli rykkede NorthStar ind i Roskilde Domkirke og installerede den nye udvidede lydløsning med hele 16 stk. kompakte Bose MB4 basenheder og 3 stk. kraftfulde og pålidelige Bose PowerMatch forstærkere med en samlet effekt på 9.000 watt. For at skabe ideelle forhold for musikerne ved opstilling foran kortrappen, blev der monteret to nye højttalersøjler. Derved undgår musikerne at få egen lyd forsinket i nakken fra korhøjttalerne, der nu kan afbrydes under koncerterne.

”Vi er glade for, at vi har fået lov til at designe og installere et komplet lydanlæg, der er skræddersyet både til talegengivelse og musikkoncerter i en så udfordrerende kirke som Roskilde Domkirke,” siger Lennart Funch, CEO hos NorthStar.

”Lyden har fået den helt rigtige bundklang til gengivelse af musik ved afspilning og ved live koncerter,” uddyber Lennart Funch. ”Vi har allerede fået positive tilbagemeldinger, fra de første aktører, der roser det nye komplette lydanlæg og koncertlyden i kirken.”

NorthStar leverer lyd- og billedløsning