Spil Dansk Dagen er rykket ind i kirken

Kirkerne er ikke til at overse i programmet for Spil Dansk Dagen i dag. 199 af 872 arrangementer foregår i kirker, sognegårde eller har kirkekor på scenen.

Spil Dansk Dagen, som fejrer dansk musikliv, afholdes i år for 13. gang på den sidste torsdag i oktober. Målet med dagen er at samle befolkningen gennem musik, så interessen for dansk sang og musik stiger – også resten af året.

Hele 28 kommuner bakker om op initiativet, og derfor kan man i dag støde på musikalske arrangementer på skoler, sygehuse, biblioteker, i fængsler og i kirker.Oplagt at kirken er med

Mads Bille, kunstnerisk leder af Den Jyske Sangskole og dirigent for Herning Kirkes Drengekor, finder det ikke overraskende, at så stor en del af arrangementerne foregår i kirken.

– Der findes 500-600 ungdomskor, som er organiseret under Folkekirkens Ungdomskor, så det er bestemt oplagt, at kirkerne er med på sådan en dag. Kirken er udgangspunkt for salme- og sangtraditionen, og det, at der synges, er forudsætningen for en meningsfuld højmesse.

Kirken som kulturudbyder
Folkekirken udgør under ét den største arrangør af musikarrangementer målt i antal i Danmark. Det viser en rapport om ressourcer i dansk musikliv, som Statens Kunstråds Musikudvalg fik lavet i 2010 i samarbejde med Rambøll Management Consulting.

Det mærker man i København, hvor kirkerne står bag mere end 7000 årlige arrangementer ud over gudstjenester og kirkelige handlinger. Det gør folkekirken til hovedstadens største kulturelle aktør, kunne kirkenikbh.dk fortælle tidligere på året.Kirken har betydning for dansk sang


De mange arrangementer i kirkerne på Spil Dansk Dagen understreger, at folkekirken er en væsentlig kulturudbyder. Og det minder om, at kirken også i fremtiden har betydning for den danske sang, mener Mads Bille:

– Korene i kirkerne er bærere og fornyere af luthersk kirkesang. Den skal ikke bare vedligeholdes men udvikles, og der spiller ungdomskorene en rolle. Når børnene lærer salmerne, styrker det også sangen i folkekirken.

FAKTA:

  • Læs mere om Spil Dansk Dagen på spildansk.dk
  • De lokale arrangører har ønsket at udvide begivenheden, og derfor er der i år mange optaktsarrangementer og efterdønninger i kølvandet på selve dagen

Skriv et svar