Samarbejde mellem kommune og kirke styrker lokalområdet
Marianne Luna Røndal
I Hillerød bliver der hvert år i slutningen af juni klippet ekstra meget hæk, malet lejligheder og gjort rent hos mennesker, der har brugt for hjælp. Her kommer unge kristne studerende til byen, og sammen med lokale muslimske unge hjælper de ældre og andre, der har brug for hjælp til det ugelange arrangement Assist.
Sognepræst i Grønnevang Kirke, Thyge Enevoldsen, står bag arrangementet, som er et samarbejde mellem boligforeningen i Kongevænget, Grønnevang Kirke og Kristeligt Forbund for Studerende.
– Det er et fælles projekt, der er meget synligt og som sender et stærkt signal om fællesskab til alle, der bor i området, siger Thyge Enevoldsen.
LÆS MERE: Kirken og kommunen arbejder tættere end nogensinde
Kirke og kommune har ikke altid opdaget hinanden
Assist-arrangementet er blot er af mange samarbejder mellem blandt andet Hillerød Kommune og Grønnevang Kirke. Og Hillerød er ikke det eneste sted i landet, hvor kommunen og kirken samarbejder.
En netop offentliggjort rapport har undersøgt samarbejdet mellem kommuner og sognekirker på det frivillige sociale område. Undersøgelsen er foretaget af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) og Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA).
Rapporten viser, at den gode vilje er til stede i samarbejdet mellem kommunerne og sognekirkerne, men de har ikke altid opdaget hinanden som oplagte samarbejdsparterne i forhold til det frivillige, sociale arbejde. Samtidig bliver ønsket om samarbejde hæmmet af fordomme – fordomme, der bliver gjort til skamme, når samarbejdet begynder.
Ifølge undersøgelsen er der grundlag for meget mere samarbejde, især hvis man kender hinanden i forvejen og får en konkret anledning. For når samarbejdet er der, virker alle parter tilfredse og interesserede i mere, konkluderer rapporten.
LÆS MERE: Eksempler: Når kirke og kommune samarbejder
Stærke relationer styrker lokalområdet
Sådan er det blandt andet i Hillerød. Her har sognepræst Thyge Enevoldsen været ansat i en 25 procent-stilling ved kommunen siden 1999. Stillingsbetegnelserne har ændret sig, men hovedformålet har hele tiden været socialt arbejde, netværksarbejde og samskabelse. Samarbejdet opstod ved, at Thyge Enevoldsen involverede sig i lokalt arbejde.
– Jeg har arbejdet rigtig meget med relationsarbejde og brobygning i sognet ud fra den tankegang, at jo stærkere relationen – broen – er, jo tungere ting kan den også bære, siger Thyge Enevoldsen.
LÆS MERE: Kirker sætter fokus på socialt arbejde
Samarbejde på tværs
Udover Assist-arrangementet samarbejder kirken og kommunen blandt andet om Østfestivalen, der er en kultur- og sportsfestival for børn og unge i sognet.
Kirke Care, hvor kirkefrivillige er til stede i aften- og nattelivet med tryghedsskabende nærvær, begyndte også som pilotprojekt i Hillerød. Kirke Care er som projekt blevet til i et samarbejde mellem kirker, kommune, Natteravnene og politiet, og har nu spredt sig til Aarhus og snart flere steder i landet.
Opbakningen blandt de lokale er vigtig for Thyge Enevoldsen:
– Da jeg blev ansat i 1999, sagde jeg til kommunen, at de først skulle spørge de lokale muslimske familier om det var okay, at jeg blev ansat. Det var afgørende for mig at have opbakning fra den side også. At vi mødes kristne og muslimer, hvor vi insisterer på fællesskab og kendskab, gør, at fordommene ikke kan vokse vildt.
De frivillige finder sognepræsten ikke kun blandt de faste kirkegængere.
– Når du som præst er ude til dåbssamtaler og samtaler med folk, hvis ægtefælle du engang har begravet, er det muligt at invitere dem med i arbejdet som frivillig i lokalområdet. Fordelen for kommunen ved at ansætte en præst på deltid er, at kommunen dermed også får adgang til nogle andre ressourcer og et stort netværk, siger Thyge Enevoldsen.
LÆS MERE: Kirke Care skaber tryghed i nattelivet
Både brug for professionelle og frivillige
Ved samarbejde mellem kommuner og frivillige kan der opstå problemer, hvor kommunen kan forvente for meget af de frivillige, og bruge dem til opgaver, man tidligere vil have brugt ansatte til. Altså en ændring af hele måden, velfærdsstaten fungerer på.
Til spørgsmålet om mulige problemer svarer Thyge Enevoldsen:
– I lokalområdet skal vi lade være med at tro, at kommunen kan og skal løse alle problemer. Tanken om, at udfordringer og problemer kun kan eller skal løses professionelt, viser sig ikke at holde. Vi kan ikke undvære de professionelle. Men jeg tror, vi er et sted, hvor rigtig mange har indset, at samspillet mellem professionelle i kommunen og frivillige er meget vigtigt. Det er ikke et enten-eller, det er et både-og.
Han ser store muligheder i samarbejdet:
– Det er givende for alle parter. Samarbejdet bygger på tillid til, at relationen ikke bliver misbrugt, for kommunen ansætter jo ikke mig som missionær eller prædikant.
Published at Thu, 01 Jun 2017 09:18:04 +0000