Valentinsgudstjenester i kirker

Valentinsgudstjenester i kirker

Valentinsgudstjenester

Valentinsgudstjeneste i kirker

Valentinsdag den 14. februar er en gammel kristen helgendag. Efter amerikansk og engelsk forbillede er kirker i Danmark også begyndt at markere dagen med særlige gudstjenester.

En legende fortæller, at Valentin forelskede sig i sin fangevogters datter og fik smuglet et brev ud til hende underskrevet din Valentin

Sankt Valentin

Legenden fortæller, at Valentin kom til Rom i år 270 for at støtte de kristne, som dengang blev forfulgt af kejser Claudius. Snart blev Valentin dog selv fængslet og skulle tjene hos en fornem familie, som havde en blind datter. Valentin helbredte datteren ved bøn, og hele familien omvendte sig til kristendommen.

Læs om Valentidsgudstjenester i andre kirker

Valentinskort

Da Valentin havde omvendt familien, fængslede kejseren ham og dømte ham til døden. Før sin død forelskede Valentin sig i fangevogterens datter, og det lykkedes ham at smugle et kærlighedskort ud til hende. Det blev det allerførste Valentinskort.

Valentinsdag i Danmark

Valentinsdag er ikke en officiel højtidsdag i Danmark. De senere år er Valentinsdag og dens traditioner blevet kendt i Danmark blandt andet gennem amerikanske og engelske film. En del danske kirker begyndt at fejre dagen f.eks. med tematiske gudstjenester om venskab og kærlighed eller særlige gudstjenester for årets brudepar.  (www.folkekirken.dk) 

Valentinsgudstjenester i kirker. Valentins dag markeres mere og mere og nu også som en god tradition i Helligåndskirken. Vi fejrer Valentins dag med en særlig gudstjeneste, hvor kærligheden er i centrum. Derfor inviteres der endnu en gang til aftengudstjeneste med masser af lys, blomster og hjerter. En stemningsfuld og hjertevarm oplevelse også med brug af kirkens projektor. Efter gudstjenesten inviteres til fællesspisning, menuen er selvfølgelig Brændende Kærlighed.

Valentinsdag er en oplagt anledning til at gøre noget særligt for det voksne publikum, mener sognepræst, som har sendt invitationer ud til tidligere og kommende brudepar i sit sogn.

Valentinsgudstjenester
Valentinsgudstjenester

Gudstjeneste fejrer kærligheden

Sognepræst i Sønderholm og Frejlev kirker, Sussie Nygaard Foged, har valgt at holde en særgudstjeneste i anledning af Valentinsdag. Det er nemlig hendes erfaring, at folk gerne vil komme i kirke, når de bliver inviteret. Særligt de, som oftest kun kommer i kirke til højtider eller særlige anledninger som dåb og bryllup.

Hun har sendt invitation ud til dem, der er blevet gift  i sognet inden for de seneste fem år.

“Gudstjenesten er for alle, som vil være med til at fejre kærligheden, men vi prøver især at række hånden ud til de sognebørn, som ikke i forvejen deltager i eksempelvis sogneaftner eller familiegudstjenester,” forklarer Sussie Nygaard Foged.

“Det er vigtigt, at vi ikke tænker kirken som noget forskelligt fra samfundet, men som en del af samfundet, og det gør vi ved at kigge rundt i sognet og komme med relevante tilbud,” mener hun.

“Kirken kan bidrage med et andet perspektiv end den kommercielle fejring med blomster og chokolade. Kirken kan tilbyde et rum til eftertænksomhed,” forklarer Sussie Nygaard Foged.

Hun fortæller, at omdrejningspunktet for Valentinsgudstjenesten ikke er den første lyserøde forelskelse, men dén kærlighed, som bærer én igennem de grå og kedelige dage. For her viser kærligheden sig stærkest, synes hun.

“Når man kan se på sin kvinde efter mange år og oprigtig sige at hun er smuk “med hvide tennissokker og uden make-up”, som Thomas Buttenschøn synger, så er der tale om ægte kærlighed i mine øjne.”

Læs mere om Valentinsgudstjenesten på Frejlev kirkes hjemmeside

Gud er kærligheden, sagde sognepræst Dinna Jørgensen i sin prædiken på Valentinsdag i Fredens Kirke i Odense. Kirken var pyntet med røde balloner.

Valentinsgudstjenester i kirker

Gudstjenester kyndelmisse er lys