Reformationsjubilæum 31. oktober

Reformationsjubilæum 31. oktober

Fra www.folkekirken.dk

Reformationsjubilæum 31. oktober. I hele landet kan du fejre reformationsjubilæet tirsdag den 31. oktober.

500-årsdagen for reformationen bliver markeret med at plante egetræer, livestreaming fra hele verden og fornøjelige festgudstjenester.

Sådan kan du fejre reformationsjubilæet

Overalt i landet kan du fejre reformationsjubilæet tirsdag den 31. oktober. 500-årsdagen for reformationen bliver markeret med at plante egetræer, livestreaming fra hele verden og fornøjelige festgudstjenester.

I 2017 har den tyske reformator Martin Luther været på alles læber. Hele året er reformationsjubilæet blevet markeret. Tirsdag den 31. oktober kulminerer festlighederne, for der er det præcist 500 år siden, Martin Luther satte reformationen i gang ved at hamre teser op på kirkedøren i Wittenberg. Reformationsjubilæet bliver markeret af kirker og stifter landet over.

LÆS MERE: Reformationen bliver markeret med mere end 900 arrangementer

Foredrag og lysinstallation i Aarhus

På reformationsdagen bliver Aarhus Domkirke fyldt med foredrag og samtaler om blandt andet danskhed, religion og medier. Martin Luthers teser bliver diskuteret i en moderne kontekst under overskriften ‘rethink reformation’.

På Bispetorvet i Aarhus kan du opleve en spektakulær video- og lysinstallation, der kaster lys på overgangen fra katolske ritualer til protestantisk tro. Videoen viser bud på fremtidens teser, som er blevet formuleret af forskere, eksperter, kunstnere og borgere.

Reformationsdagen i Aarhus slutter med en kort aftengudstjeneste i Aarhus Domkirke kl. 22.30, som domprovst Poul Henning Bartholin står for. Andagten rummer salmer af Luther og en kort prædiken om det centrale budskab i Luthers 95 teser: bod, tilgivelse og frelse.

Læs mere om markeringen i Aarhus her.

Hele verden kommer til Haderslev

Haderslev Domkirke bliver både lokal og global på reformationsdagen. Det Lutherske Verdensforbund har således arrangeret, at syv forskellige reformationsgudstjenester bliver livetransmitteret på en storskærm i kirken. Folk kan dermed se, hvordan Martin Luther også bliver fejret i lande som Tanzania, Ungarn, USA og Argentina.

Afslutningsvis vil biskop Marianne Christensen holde reformationsgudstjeneste klokken 19 i Haderslev Domkirke. Hendes prædiken bliver sendt ud til alle de 79 lande, hvori Det Lutherske Verdensforbund har i alt 145 medlemskirker.

Læs mere om reformationsgudstjenesten i Haderslev her.

Viborg planter reformationstræ

I Viborg forventer man at fylde domkirken, når den store festgudstjeneste bliver afholdt på reformationsdagen klokken 17-18.30. Efter ceremonien inde i kirken fortsætter festlighederne udenfor på Viborgs nyrenoverede Nytorv, hvor biskop Henrik Stubkjær vil plante et fire meter højt egetræ ‘Reformationsegen’.

Læs mere om festgudstjenesten i Viborg her.

Reformationskantate i Lolland-Falsters Stift

Biskop Marianne Gaarden afholder festgudstjeneste i Maribo Domkirke klokken 19. Ved denne særlige gudstjeneste er F. Weises Reformationskantate flettet ind i gudstjenestens liturgi led for led. Musik, teologi, tradition og nutid får udtryk i gudstjenesten.

Festgudstjenesten indeholder indslag fra Maribo Domkirkes Koncertkor, Klosterkirkens Kor fra Nykøbing F. Ensemble Storstrøm, domorganist Vibeke Vanggaard, dirigent Jan Ole Vanggaard og domkirkens præster.

Læs mere om gudstjenesten i Maribo Domkirke her.

Reformationsfestival og foredrag i Ribe

Tirsdag den 31. oktober klokken 18 indbyder Ribe Domkirke til reformationsgudstjeneste. Der er også mulighed for at deltage i andre arrangementer på dagen.

Tidligere i oktober holdt Ribe folkemøde for reformationen, og nu er der endnu en mulighed for at få reformation og festival i ét. Ringkøbing Provsti holder reformationsfestival, der åbner officielt med en reformationsgudstjeneste i Staby Kirke den 31. oktober 2017 kl. 19.00. Forhenværende rektor ved Teologisk Pædagogisk Center, Eberhard Harbsmeier forestår gudstjenesten.

Den 31. oktober klokken 19.30 holder biskop Elisabeth Dons Christensen foredraget ‘Martin Luther – demokratiet og velfærdssamfundet’. Det foregår i Billund Centret, og der er gratis adgang.

Find flere arrangementer om reformationen i Ribe Stift her.

Prædiken om tro og gerninger i Roskilde

I Roskilde Domkirke vil biskop Peter Fischer-Møller prædike over den tekst fra Romerbrevet, som blev så helt afgørende for Luther selv, og som også blev omdrejningspunktet for den reformation, han satte i gang: ‘Den retfærdige skal leve af tro (og ikke af gerninger)’. Det foregår tirsdag den 31. oktober klokken 17-18.

Læs mere om markeringen i Roskilde her.

Messingkvartet i Aalborg

I Aalborg prædiker biskop Henning Toft Bro i Budolfi Kirke tirsdag den 31. oktober klokken 19. En messingkvartet under ledelse af solotrompetist Rasmus Eskesen spiller reformationskoraler som velkomst til årets store Luther-fejring.

10 musikere fra Aalborg Symfoniorkester vil sammen med Aalborg domkantori og sangsolister opføre Johann Sebastian Bachs Kantate over ‘Vor Gud han er så fast en borg’.

Læs mere om reformationsmarkeringen i Aalborg her.

Festgudstjeneste og reception i Fyens Stift

Biskop Tine Lindhardt inviterer til festgudstjeneste i Odense Domkirke tirsdag den 31. oktober klokken 19. Efter gudstjenesten er der reception.

Læs mere om festgudstjenesten i Odense her.

Reformationsgudstjeneste i København

Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen prædiker, når der er reformationsgudstjeneste i Københavns Domkirke tirsdag den 31. oktober klokken 16.

Find flere arrangementer om reformationen i København her.

Ny musik i Helsingør

Den officielle reformationsgudstjeneste i Helsingør Stift finder sted søndag den 29. oktober kl. 14.00. Biskop Lise-Lotte Rebel prædiker. Liturgien vil være inspireret af Deutsche Messe, og der bliver skrevet ny musik til lejligheden.

Læs mere om reformationsgudstjenesten i Helsingør her.

Festkoncert med DR SymfoniOrkesteret

Danmarks Radio afholder en storstilet festkoncert om aftenen den 31. oktober, hvor DR SymfoniOrkestret og DR Vokalensemblet inviterer publikum med på en musikalsk rejse ind i Luthers tro og univers. Festkoncerten bliver sendt live på DR K og P2.

LÆS MERE: Nu begynder reformationsåret

Klokkeringning for reformationen

Orkestrene og musikken i landets kirker bliver ikke de eneste, der spiller denne aften. Samtlige biskopper har opfordret til, at alle landets kirker kimer med kirkeklokkerne i et kvarter den 31. oktober, som et symbol på en fælles landsdækkende markering af reformationsjubilæet. Mange steder landet over vil man derfor kunne høre kirkeklokker ringe om eftermiddagen.

LÆS MERE: Klokkeringning for reformationen

Reformationsjubilæet

Find flere arrangementer i hele landet på dagen for reformationsjubilæet i kalenderen

Du kan også gå ind på din lokale kirke eller stifts hjemmeside for at se flere arrangementer, ligesom du kan søge i Kirkekalenderen

LÆS MERE om reformationen her

– Nyheder