Reformation i Danmark

Reformation i Danmark

Reformation i Danmark. Foredrag, koncerter og et kvarters klang fra kirkeklokkerne. I hele oktober fejrer Danmark 500-årsjubilæet for reformationen. kilde:  www.folkekirken.dk

Luther reformation i Danmark
Luther reformation i Danmark

Vi er kommet til oktober, og det er en helt særlig tid i år. Det er nemlig 500 år siden, at Martin Luther hamrede sine 95 teser op på kirkedøren Wittenberg og indledte reformationen.

Landet over bliver reformationsjubilæet markeret. Der sker med mere end 900 forskellige arrangementer.

LÆS MERE om reformationen her

Forelæsning, folkelighed og fællesskab i Ribe

Ribe fejrer 500-årsjubilæet for reformationen med et folkemøde, hvor folk kan deltage i mere end 100 gratis arrangementer. Domprovst Jens Torkild Bak fortæller, at begivenheden har været under planlægning i et par år:

– Det har været vigtigt for os at lave et alsidigt arrangement, der ikke kun består af akademiske forelæsninger. Der skal være plads til indslag, som giver en oplevelse af folkelighed og fællesskab i Ribe, siger Jens Torkild Bak.

Orienteringsløb og håndværkskonkurrencer

Folkemødet i Ribe byder på en række forskellige tiltag, som fortolker Luthers tanker i en moderne ramme:

– Vi kigger på Martin Luthers 95 teser i en nutidig kontekst. Virkeligheden er anderledes, end den var dengang. Ideerne har fået et andet indhold i dag, som udfordrer på en ny måde, fortæller domprovsten Jens Torkild Bak.

Martin Luther fokuserede på det almindelige liv ’i kald og stand’. Håndværkerens, bondens og husmorens daglige arbejde var den sande gudstjeneste, ifølge den tyske reformator.

Folkemødet i Ribe vil derfor diskutere håndelagsfagenes status i dagens Danmark, hvor mange unge vælger akademiske uddannelser frem for håndværksfagene. I den sammenhæng stiller alle byens ottendeklasser op til et orienteringsløb med indbyggede håndværkskonkurrencer.

TEST din viden om reformationen her

Lutherarrangementer for enhver smag

Reformation i Danmark. Reformationsjubilæet bliver fejret med adskillige kreative begivenheder for personer i alle aldre.

Musikeren Sigurd Barrett tager tøjdyret Snapper under armen og turnerer landet rundt med fortælling og sang om Luther.

I København, Aarhus, Odense, Aalborg og Sønderborg kan publikum opleve skuespilleren Bjarne Henriksen optræde som selveste Martin Luther til de såkaldte historiske talkshows, hvor han bliver interviewet af journalisten Niels Krause-Kjær.

I flere byer vil anerkendte forskere pirre publikums hjerneceller ved at diskutere reformationens betydning for vores moderne samfund under overskriften ’Rethink Reformation’.

LÆS MERE: Klokkeringning for reformationen

Festkoncert og lang kirkeklokkeklang

Reformation i Danmark. Det bliver næsten umuligt at vende det døve øre til 500-årsdagen tirsdag den 31. oktober, hvor festlige reformationsgudstjenester vil fylde mange danske kirkerum.

Danmarks Radio afholder en storstilet festkoncert, hvor publikum, tv-seere og radiolyttere kommer med på en musikalsk rejse ind i Luthers tro og univers. Her bliver berømte komponister som Bach, Wagner og Poulenc vakt til live af DR SymfoniOrkestret og DR VokalEnsemblet.

Copenhagen Renaissance Music Festival sætter fokus på den karakteristiske musik fra renæssancen, og en række forskellige kunstnere vil opføre storslåede musikalske oplevelser.

Orkestrene er ikke de eneste, der vil skrue op for lyden. Den 31. oktober opfordrer Danmarks 12 biskopper alle landets kirker til at klinge med klokkerne i et helt kvarter, for derved i fællesskab at markere reformationsdagen.

LÆS MERE: Nu begynder reformationsåret

FAKTA

  • Den 31. oktober er det 500 år siden, at den tyske munk Martin Luther igangsatte reformationen.
  • Reformationsjubilæet bliver markeret over hele Danmark med omkring 900 arrangementer i både oktober og november.

FIND alle arrangementerne i reformationskalenderen her

LÆS MERE om Folkemødet i Ribe her

kilde:  www.folkekirken.dk