Kyndelmisse er lys

Kyndelmisse er lys

Kyndelmisse er lys der bliver tændt i kirkerne

Kyndelmisse er lys der bliver tændt i mange kirker. Mere end 200 kirker har kyndelmissegudstjenester. Lys lyser op i kirken i den mørke vinter.

Se alle kyndelmisse-gudstjenester i Danmark 2023

Bliver det snart forår

På kyndelmissedagen den 2. februar markerer man efter gammel folkelig skik, at halvdelen af vinteren er gået. Højtiden blev afskaffet for et par hundrede år siden,  men mange kirker markerer igen dagen. Ved kyndelmisse hører vi om Jomfru Maria, som 40 dage efter fødslen siser Jesus frem i templet.

lys på kirke
Lys på kirken med LED i en mørk tid

Køb lys til kirken

For at fejre midvinteren og at dagene blev lysere holdt man på landet Kjørmes-gilder. Dagen fejrede man ved at spise suppe, pandekager, flæsk og pølser. Og på samme måde fejrer også kirkerne midvinteren, når de holder kyndelmissegudstjenester med lys og fællesspisning.

– Folk længes efter forår, før det bliver forår, fortæller tidligere sognepræst og nu lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Lars Nymark Heilesen.

LÆS MERE om kyndelmisse

Ved kyndelmisse pynter kirkerne op med lys, fordi alle har behov for at mærke, at de lyse dage snart vender tilbage.

Kyndelmisse i kirker

Hurup kirke har  Kyndelmisse-Spaghettigudstjeneste. Kyndelmisse er lys og derfor bliver der tændt stearinlys, lyskæder og måske en diskokugle.

Hendriksholm Kirke serverer efter gammel skik pandekager og holder fællessang efter gudstjenesten.

Og i Islebjerg kirke serveres grillpølser og brød, før kirkeklokkerne ringer ind til lysgudstjeneste. Her oplyser oplyser spejderne bibelord med deres lygter.

Lys uden forurening i kirken

Kyndelsmisse er lys
Kyndelsmisse er lys

– Det er lysfesten, vi fejrer. Og så fejrer vi, at Jesus blev verdens lys. Der er en sammenhæng i kyndelmissen, der rører ved rigtig mange mennesker, siger Lars Nymark Heilesen.

Kilde: Mia Leth Frisch Hviid www.folkekirken.dk Kyndelmisse med lys og pandekager

Få tilsendt nyheder