Kirker og sikkerhed på internet og mails

Datasikkerhed og menighedsråd
Datasikkerhed og menighedsråd

Danske Kirkers Råd svindel for knapt en million kroner skete i løbet af sommeren. Da generalsekretær Mads Christoffersen kom hjem fra sommerferie, fik han sig en ubehagelig overraskelse. Danske Kirkers Råd var blevet franarret mange penge via falske mails. Økonomimedarbejderen blev via mail (tilsyneladende fra generalsekretæren) bedt om at overføre store beløb i flere omgange.

På Danske Kirkers Råds hjemmeside kan man læse om hændelsen

I løbet af sommeren blev en mangeårig økonomimedarbejder i Danske Kirkers Råd narret til at overføre tre store beløb til udlandet i den tro, at det var generalsekretæren, der pr. mail krævede beløbene overført. Selv om økonomimedarbejderen bad om bilag og forklaring på, hvad pengene skulle bruges til, blev han blot beordret til straks at overføre pengene og gjorde det. Desværre krævede Danske Kirkers Råds bank ikke yderligere attestation eller bremsede de pågældende overførsler, som ellers var usædvanlige. 

siger biskop Peter Fischer-Møller som er formand

Danske Kirkers Råd svindel på knap en million kroner betyder at pengekassen nu kun er halv fuld. Budgettet er på 1,8 mio. kroner (2018).

Kirker på sikkerhed på internet og mails

Datasikkerhed og menighedsråd
Datasikkerhed og menighedsråd

Sikkerhed for kirker på nettet er blevet aktualiseret efter en svindelsag for en lille million kroner, som Danske Kirkers Råd fik franarret. I sommeren 2019 mistede rådet de mange penge pga falske mails. Læs om svindlen

Sikkerhed for kirker på Nettet

Nogle gode råd

  1. Falske mails. Hvis du modtager mails, som du bliver mistænkelig overfor, kan du gøre følgende. Hvis du f.eks. er kasserer og modtager en mail fra formanden, der beder dig overføre penge, så svar ikke direkte på mailen med besvar-knappen . Skriv i stedet en ny mail til den mailadresse, som du ved formanden har. Hvis du svarer direkte på en mistænkelig mail, så har svindlere mulighed for at sende nye mails. Det skal du undgå. Skriv eller ring direkte til den mail formand@forening.dk , som du ved er officiel eller send SMS eller ring. Hold hovedet koldt.
  2. Gør hjemmesiden sikker med en krypteret forbindelse. Mange kirkers hjemmesider har stadig http:// foran hjemmesidens navn. Det er på tide at få skiftet det til https://. Med https:// vil der vise sig en hængelås på hjemmesiden i browserens søgefelt. Siden får en bedre placering i Google og brugerne kan føle sig mere sikre.
sikker hjemmeside
Sikker hjemmeside med https:

Google straffer de hjemmesider, der har det gamle http:// og opfordrer alle hjemmesideejere til at skifte til https:// . I praksis køber man et SSL certifikat for mellem 500 og 1000 kr som engangsbeløb. Hvis man er teknisk kan man installere en gratis løsning. SSL er en forkortelse for Secure Sockeys Layer. Det er en sikkerhedsteknologi, der skaber krypteret (sikker) forbindelse webserveren (hvor hjemmesiden er hosted) og den browser, brugeren anvender. Det betyder, at de mennesker der besøger hjemmesiden, kan føle sig sikre på at data mellem browser og hjemmeside ikke kan ses af andre.

F.eks. kan man forestille sig at et sognebørn skriver i en formular for at komme i kontakt med præsten. Kirken kan med SSL sikre sig, at brugeren kan være mere tryg ved at benytte hjemmesiden.

Sikkerhed for kirker

About Carsten Dybkjær 696 Articles
Jeg har arbejdet som sognepræst i 30 år. Samtidigt har jeg arbejdet med kommunikation. Min interesse for kommunikation og medier har jeg fået opdateret med en tillægsuddannelse i journalistik, diverse IT uddannelser, samt masterclass i kommunikation.