Flygtninge i Cameroun får mad via Mission Afrika

Flygtninge i Cameroun får mad via Mission Afrika

Med støtte fra Mission Afrika har Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun iværksat en ny nødhjælpsindsats, der skal sikre mad og tæpper til de mest trængende flygtninge i den nordvestlige del af Cameroun.

Flygtninge i Cameroun
Flygtninge i Cameroun

Lad os begynde i flygtningelejren Minawao, der ligger i Nordcameroun, 30 kilometer fra den nigerianske grænse.

I slutningen af august 2014 var der ifølge FN omkring 6.000 flygtninge i lejren, der blev etableret af den camerounske regering og FN-organisationen UNHCR i juli 2013. I dag, godt et år senere, er antallet af flygtninge omkring 42.000, og hver dag ankommer 200-250 nye flygtninge dertil.

Flygtningestrømmen kommer primært fra den nordøstlige del af Nigeria, som desværre stadig lider under alt for mange angreb og kidnapninger, som er forårsaget af den islamistiske terrorgruppe Boko Haram.

Men uhyrlighederne stopper ikke ved de 42.000 flygtninge i Minawao. Lige nu regner FN med, at omkring 82.000 camerounere er fordrevet af Boko Haram fra deres hjem i den nordvestlige del af Cameroun. 82.000!

For mange flygtninge i Cameroun er situationen katastrofal.

”I år er regnen kommet sent, hvilket betyder, at tørtiden kan vare helt frem til november. Det kan gøre situationen endnu sværere for de fordrevne familier. På grund af tørtiden er mængden af hirse og andre fødevarer knap, og nogle flygtede familier oplever flere dage, hvor de slet ikke får noget at spise,” siger Dominique Monglo fra Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun.

Brødrekirken har ad flere omgange iværksat omfattende nødhjælpsindsatser rettet mod flygtninge i Cameroun med støtte fra Mission Afrika. Senest i sommeren 2014, hvor 21 tons hirse, 10,5 tons ris, 2.400 liter madolie og 10 tons jordnødder blev uddelt til de hårdest ramte flygtninge i Minawao-lejren.

Nu er Mission Afrika gået sammen om endnu en nødhjælpsindsats, der i løbet af de næste to måneder skal sikre mad, varme tæpper og skolepenge til 3.220 flygtninge i området.

Alle de mennesker, der får gavn af hjælpen, er flygtet fra Nigeria eller Cameroun, og en stor del af familierne lever nu i ekstrem fattigdom, hvilket betyder, at de har mindre end 2,80 kroner til rådighed per dag per familie (hver familie består i gennemsnit af syv personer).

Oveni bekymringen for fødevaremanglen kommer den usikkerhed, der følger med livet i et terrorramt område.

”Volden eskalerer i den nordøstlige del af Nigeria og i landsbyerne omkring Tchad-søen. Lastbiler, der fragter fordrevne personer tilbage til deres hjemegne, bliver ramt. Selvmordsangreb forårsager utallige dødsfald i Nigeria, Tchad og Cameroun. Og på grund af den eskalerede vold stiger antallet af flygtninge hele tiden, hvilket gør situationen endnu værre for de hårdest ramte,” siger Dominique Monglo.