Tomme kirker er en myte

Tomme kirker er en myte

Kirkegang i Aalborg kirke
Kirkegang i Aalborg kirke

Kun dovne journalister tror på myten om de tomme kirker. Hvad med at gå en tur i kirke på søndag og lav lidt online research?

Ny statistik fra Aalborg stift afliver myten om de tomme kirker.

Der kommer flere til kirkelige arrangementer end i biograf, museer og teatre. Det viser ny statistik fra folkekirken i Aalborg Stift. Konfirmation og ungdomsgudstjenester er mest populære.

Der var 1.1 millioner deltagere til gudstjenester og kirkelige arrangementer i Nordjylland fra april til december 2014. Det viser dugfriske tal fra Aalborg Stift. Omregnet til et helt år giver det et tal på 1.6 million deltagere. I gennemsnit var der 54 deltagere til gudstjenesterne.

”Jeg er utrolig glad. Tallene viser, at folk vil kirken og bruger den. Myten om at kirkerne står tomme, er hermed aflivet,” siger biskop Henning Toft Bro.

Læs også: Ingen tomme kirker i Viborg stift

Flere end biografer, teatre og museer

Til sammenligning bliver der solgt en million biografbilletter i Nordjylland (seneste tal fra Danmarks Statistik fra 2013). De nordjyske museer havde 824.302 besøgende (2014 tal). De nordjyske teatre tegnede sig for 113.906 besøgende (2013/14 tal).

– Folkekirken markerer sig som den suverænt største kulturelle succes. Det er meget glædeligt, siger biskoppen.

Ifølge biskoppen er forklaringen på folkekirkens succes, at kirken er tilstede lokalt, hvor folk bor. Samt at folk møder kvalitet, når de kommer i kirken.

Læs også Tomme kirker

Ungdomsgudstjenester mest besøgte
Dykker man ned i statistikken kan man se, at 46 i gennemsnit deltager til alle typer arrangementer. Dvs. både gudstjenester, foredrag, koncerter etc. I alt har der været 23.561 aktiviteter i kirker og sognehuse på de otte måneder statistikken gælder. 7.168 af aktiviteterne er søndagsgudstjenester.

Et blik på de forskellige gudstjenestetyper viser, at konfirmationsgudstjenester er mest populære med et gennemsnit på 200 deltagere. Ungdomsgudstjenester trækker 160 deltagere i gennemsnit, børne- og familiegudstjenester 88 deltagere og hverdagsgudstjenester ligger på 72 deltagere. Den traditionelle søndagshøjmesse har 47 deltagere.

Det betyder at gudstjenester for børn og unge er meget populære. Der sidder ikke kun ‘gamle damer’ i kirkerne.

Kigger man på ikke-gudstjenestelige aktiviteter er koncerter topscorer med et gennemsnit på 102 deltagere mens foredrag i snit trækker 48 deltagere.

Onsdag og søndag

Onsdag og søndag er de mest populære dage i kirkerne. Hver søndag året igennem er der således i snit 6.650 deltagere til gudstjenester og arrangementer. Om onsdagen er tallet 3.900 deltagere hver uge.

Læs også: Ingen tomme kirker i Viborg stift

Kirketællinger

I Aalborg Stift har samtlige sogne siden påske 2014 talt alle deltagere til arrangementer og gudstjenester. Ansatte er ikke talt med. Optællingen fortsætter de kommende år. Næste tælling offentliggøres primo 2016.

Læs også Tomme kirker

3 tanker om "Tomme kirker er en myte"

Kommentarer er lukket.