Pia Olsen-Dyhr var kirkesanger

Pia Olsen-Dyhr var kirkesanger

Pia Olsen-Dyhr var kirkesanger

Pia Olsen-Dyhr medvirker i TV-programmet Søstrene Bisp

Det begyndte med en sognepræst, der kom hjem til Pia Olsen Dyhrs far og sagde, at “det duer ikke, din datter kun går herhjemme og tager sig af dig, hun skal også lavet noget andet.”
– Søstrene Bisp

Kirkepartner Magasin september
Kirkepartner forside med Pia Olsen-Dyhr

Interview med Pia Olsen-Dyhr i Kirkepartner Magasin

’Menneske først – politiker så’

Mette Bock og Pia Olsen-Dyhr er vokset op med kristendom og kirke. Det kristne værdigrundlag er en ballast for begge – selv  om de har helt forskellige politiske holdninger.

 

Af Svend Løbner

 

Kristne kan fint stemme på så forskellige partier som Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance. For kristendommen er hævet over partipolitik og går i stedet ud på at vise alle mennesker respekt som de værdifulde individer, de er.

Det er politikerne Pia Olsen-Dyhr og Mette Bock rørende enige om. En opvækst med kirke, prædiken, sang og åndeligt fællesskab har formet som mennesker bag den politiske facade. Mette Bock er folketingsmedlem for Liberal Alliance (LA) og vokset op med bibelhistorier og kirkegang ved de kristne højtider. Pia Olsen-Dyhr er formand for Socialistisk Folkeparti (SF) og har sunget i kirkekor næsten 20 år.

 

Naturligt – som at trække vejret

Vi spurgte begge om, hvordan denne opvækst har præget dem personligt.

– Som en plante, der gror i en særlig jord. Jeg tænkte ikke meget over det som barn, da det bare var en naturlig del af hverdagen, forklarer Mette Bock.

Pia Olsen-Dyhr havde ikke meget forhold til kristendommen, før hun selv begyndte at synge i kirkekor. Hun sang i Vallensbæk Kirkekor fra hun var 11 år og ”blev hængende i kirken og blev kirkesanger helt til jeg blev 30”, fortæller hun.

– Det, at komme i kirken og opleve åndsfællesskab og præster som var ufattelig gode til at forkynde, gjorde at jeg blev kristen. Jeg tog aktivt stilling og sagde: ”Jeg kan godt se mig selv i Det Ny Testamente og de værdier, der bæres i det”.

For Mette Bock var kristendommen ”lige så naturligt som at trække vejret”:

– Jeg er opvokset i et hjem, hvor vi gik i kirke, fik læst højt af børnebiblen og gik i kirke til højtiderne.

 

Respekt for det enkelte menneske

Men hvad betyder kristendommen for jeres politiske holdninger?

– Jeg kan mene meget politisk, men der er én ting, der er vigtig, og det er, at man har en grundlæggende respekt for andre mennesker. Der skal også være plads til folk, når de kommer galt afsted, pointerer Pia Olsen-Dyhr.

Mette Bock vil ikke trække direkte linjer mellem kristendommen og partipolitiske standpunkter.

– Jeg mener, at evnen til at se det enkelte menneske er en væsentlig del af den kristne kulturarv. Det enkelte menneske har værdi, uanset hvem du er. Man kan sagtens hvile i et kristent værdigrundlag og samtidig have forskellige politiske tilgange til livet.

Men, Mette, nogle debattører mener, at LA tilsidesætter det sociale ansvar…

– Så kender de ikke vores politik. Jeg har selv været direktør i en handicaporganisation, og ønsker netop, at de skrøbeligste grupper i samfund skal værnes og støttes uden at skulle stå til regnskab alle mulige steder. Hvad siger du, Pia, til, at debattører sætter ordet socialistisk i modsætning til trosfrihed?

– Det er vigtigt for mig – i modsætning til andre på venstrefløjen – at der er plads til at være individer. Og det synes jeg hænger sammen med kristendommen noget så smukt, fordi Jesus netop understregede, at hvert eneste mennesker er noget helt særligt. Vi er flere kristne i SF, og det er helt oplagt, at kristendom og socialisme kan gå hånd i hånd.

 

Vigtigt at diskutere religion

De kristne værdier kommer særligt i spil, når vi møder mennesker med andre religioner – hvordan skal kirken og kristne forholde sig? spørger vi begge politikere. Og Pia Olsen-Dyhr lægger ud:

– Når det gælder det multireligiøse, hvor især islam er på dagsordenen, er det vigtigt, at de selv begynder at diskutere og øve religionskritik. Det er noget af det smukke ved kristendommen – helt fra Luthers 95 teser på kirkedøren i Wittenberg for 500 år siden til den nylige debat om Jesu genopstandelse. Diskussion og religionskritik har været afgørende for at udvikle vores religion. Det kunne jeg tænke mig også skete i islam.

Mette Bock supplerer:

– Jeg vil meget gerne undgå, at kampen mod politiseret religion går ud over religionsfriheden. Det vil være et kæmpe værditab for vores samfund. Vi må ikke blive så forskrækkede over de, der misbruger deres religion til ulovligheder, at vi glemmer at værne om de mennesker, som bare har en tro, som de skal have lov til at udøve inden for lovens rammer.

 

Væk med åndeligt tabu

Begge politikere fortæller åbent om deres egen tro.

– Jeg rejser ofte rundt i landet og taler med menighedsråd om det at være kristen, fortæller Pia Olsen-Dyhr. – Folk bliver overraskede over, at jeg tør sige, at jeg er religiøs. For når man er kristen, snakker man ikke om det, men hvis man er noget andet, kan man godt. Det synes jeg er lidt problematisk.

– Jeg ville ønske, der var flere, der turde bekende deres tro, supplerer Mette Bock. – Vi har jo levet i årtier, hvor det næsten har været tabuiseret. Men vi skal stå ved det, vi er. Ellers kan det ikke have nogen betydning for os. Hvad kan kirken så gøre for at matche samtiden?

– Evangeliet skal forkyndes ind i den tid, vi lever i. Den dygtige forkynder forstår at bygge bro, fastslår Mette Bock.  – Jeg voksede op i et lille landsbysamfund, hvor præsten faktisk kom på besøg, fortæller Pia Olsen-Dyhr. – Da min mor og far blev skilt, bankede han på hos min far med en julekurv. Han besøgte min far løbende for at se, hvordan han havde det. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig, at opleve sådan en engageret præst.

2 tanker om "Pia Olsen-Dyhr var kirkesanger"

Kommentarer er lukket.