Chat med en præst

Chat med en præst

Chat med en præst. Nu kan unge og ensomme mænd chatte med en præst. Det er anonymt og man kan chatte med både mobil og computer. Det er en ny mulighed for sjælesorg. Så behøver man ikke gå hen i kirken til skriftestolen eller besøge præstegården eller ringe op til Sankt Nikolajtjenesten.

Sjælesorg på nettet

”Sjælesorg på Nettet” blev lanceret af Københavns biskop Peter den 1. februar i Københavns Domkirke.

Fra 1. februar tilbyder en række præster fortrolige samtaler via nettet. Kirken skal møde danskerne dér, hvor de er, fortæller projektleder og præst Pernille Hornum.

Fra den 1. februar vil fem præster yde sjælesorg til danskerne via chat på nettet. For kirken skal møde folk dér, hvor de er, fortæller projektleder og præst Pernille Hornum. Tilbuddet sjælesorg.nu er til alle, der har brug for at dele små og store sorger og glæder med en præst.

Chat med en præst via mobil eller PC
Chat med en præst via mobil eller PC

Nu tilbyder præster omsorg for sjælen online

Da Hatla Johnsen blev mor, fik hun en gigantisk glædesgave. Men med til pakken hørte også en stribe tanker og bekymringer: Hvordan ville det gå børnene, kunne hun slå til som mor, og hvordan skulle hun prioritere i en travl hverdag? Eksistentielle spørgsmål, som hun havde brug for at vende med nogen.

“Jeg hørte fra nogle venner om sjælesorg og tænkte ved mig selv, at præster jo netop er trænet i at samtale om livets fordele og ulemper. Jeg havde stor fornøjelse af at tale med en præst og blev både beroliget og bekræftet,” fortæller den 39-årige organisationskonsulent og fortsætter:

“I løbet af et par timer fandt jeg ud af, at jeg ikke kunne sætte mine børn i en gummicelle af skræk for, at der skulle ske dem noget. Jeg fik også nogle konkrete værktøjer til, hvordan jeg skulle prioritere min tid. Og jeg blev beroliget med, at det hele nok skal gå. Også selvom noget går galt, så går det jo alligevel,” siger hun.

Ta’ præsten med i lommen

Hatla Johnsen mødte en præst ansigt til ansigt, men kunne lige såvel have haft samtalen over nettet. Og den mulighed får hun og alle andre danskere nu. Fra den 1. februar tilbyder folkekirken gratis, anonym chat via mobil og computer. På den måde har man altid en lyttende præst ved hånden, når behovet for at dele glæde sorger opstår. Det fortæller Pernille Hornum, der er præst og leder af projektet Sjælesorg på Nettet, som har fem præster og sjælesørgere tilknyttet.

“Sjælesorg er omsorg for sjælen, når et menneske ønsker at dele noget, vende tanker eller lette sit hjerte. Man kan komme med sig selv, som man er. Præsten lytter og møder en, uden at man skal præstere noget eller bestille tid,” siger hun.

Pernille Hornum har ud over sit virke som sognepræst arbejdet med online rådgivning i Scleroseforeningen og suppleret sin teologiuddannelse med en uddannelse i gestaltterapi. Og mange præster specialiserer sig i sjælesorg og er eminente til at tale om eksistentielle temaer, fortæller hun.

“Det særlige ved præster er, at du kan komme, som du er, og finde en særlig tillid og fortrolighed,” siger hun.

Livet er både glæder og sorger

Sjælesorg bliver typisk forbundet med en samtalemulighed, hvis man står midt i sorg, sygdom, skilsmisse eller anden livskrise, som man ikke aner, hvordan man skal komme ud af. Men sjælesorg er faktisk også meget andet, fortæller Pernille Hornum.

“Vores liv indeholder både sorg og glæde, og glæden kan man også have behov for at dele. Vi kan være bange for lykkefølelse eller forlegne over den. Og ikke bare meningsløshed men også mening kan være relevant at vende med en præst i et fortroligt rum,” siger hun.

Et ganske særligt onlinerum

Det rum giver mening at stille til rådighed online, mener Pernille Hornum. Derfor kan danskerne til februar logge sig ind på siden sjælesorg.nu, hvor de fem anonyme sjælesørgere sidder klar til at lytte og svare.

“Vi befinder os meget online i dag og er fortrolige med internettet. Derfor skal kirken også være og imødekomme folk dér. Jeg tror, det anonyme, skriftlige møde vil tiltale mange, og at det kan give en åben, fordomsfri dialog. Samtidig er tilbuddet mobilt, så man kan tage kontakt når som helst. Nogle gange er det netop, når man sidder i toget og er på vej, at man kan mærke, hvad der er på færde i en,” siger hun og forsikrer, at Sjælesorg på Nettet også kender sine begrænsninger.

“Nettet kan rigtig meget. Men det er ikke en erstatning for den almindelige sjælesorg. Hvis der er brug for længere dybere samtaler ansigt til ansigt, henviser vi selvfølgelig til den lokale sognepræst.”

Sjælesorg på Nettet har åbent mandag til torsdag klokken 13.00-17.00 og 19.00-22.30.

Chat med præst 1. februar: Biskop starter chatten

Den 1. februar kl. 11.00 blev “Sjælesorg på Nettet” lanceret i Københavns Domkirke. Biskop Henning Toft Bro, der er formand for projektet, bliver den første, der chatter via den nye hjemmeside på storskærm i kirken. Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen vil også deltage. Leder Pernille Hornum forklarer om projektet og viser reklamevideo. Efterfølgende er der champagne og kransekage. Arrangementet er åbent for alle.

2 tanker om "Chat med en præst"

Kommentarer er lukket.